IMG_20191129_223755_578.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Muutama kuukausi sitten pääsin tutustumaan viehättävään Three Pinesin kylään sekä ylikomisario Armand Gamacheen. Kirja oli Louise Pennyn Kuolema kiitospäivänä. Bazar suomentaa tätä valloittavaa cozy crime -sarjaa vauhdikkaasti, ja nyt suomeksi on ilmestynyt jo sarjan toinen osa nimeltä Kylmän kosketus. Kolmas osa Kuukausista julmin julkaistaan keväällä 2020.

Yli vuosi on kulunut edellisen kirjan tapahtumista. Three Pines on verhoutunut valkeaan lumeen. Ovet on koristeltu jouluseppelein ja ikkunoissa loistavat jouluvalot. Tunnelma on rauhaisa, vaikkakin kylän uusin asukas CC de Poitiers yrittää parhaansa mukaan levittää pahaa mieltä. Ja kun CC sitten menehtyy sähköiskuun kesken tapaninpäivän perinteisen curlingottelun, epäiltyjä on suuri joukko. Kuinka ihmeessä joku voi kuolla sähköiskuun järven jäällä? Ja miten kukaan kyläläisistä ei muka ole nähnyt yhtään mitään? Kenellä on tullut mitta täyteen CC:n kanssa vai onko koko kylä päättänyt surmata hänet yksissä tuumin?

Kylästä ei ollut löytynyt vielä ketään, joka olisi surrut hänen kuolemaansa. Vaikutti siltä, että kukaan ei ollut menettänyt mitään. Ei edes hänen perheensä.

Olipa mukavaa päästä matkustamaan lumiseen talven ihmemaahan, Three Pinesin kylään. Kirjaa lukiessani marraskuinen pimeys ja vesisade unohtuivat, ihastelin vain kirjan maisemia ja tunnelmia. Kyläläisten jouluperinteitä. Lumisia mäntyjä, kynttilöitä, joulukoristeita. Herkullisia kakkuja ja keksejä, suklaakuorrutettuja kirsikoita ja sokeroituja inkiväärinpaloja.

Vaikka Louise Pennyn kirjoissa murhataan ihmisiä, nämä ovat silti ihastuttavan herttaisia dekkareita. Mitä parhainta cozy crimeä. Tarinassa on myös traagisempi puoli, mutta synkkyyteen ei jäädä vellomaan. Kerronnassa on hurmaavaa vanhanaikaisuuden tuntua, vaikka tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan. Three Pines on kuin suoraan sadusta, uskomattoman viehättävä kylä. Ja ne kyläläiset, niin hauskaa ja persoonallista seuraa.

Pidin jo ensimmäisestä Armand Gamache -dekkarista, mutta tämä toinen teki minusta Penny-fanin. Henkilöhahmot olivat jo minulle tuttuja, enkä kokenut samanlaisia käynnistymisvaikeuksia kuin ensimmäisen kirjan kohdalla. Jään malttamattomana odottelemaan, mitä sarjan henkilöille tapahtuu seuraavassa kirjassa.

Kiitokset arvostelukappaleesta Bazarille!

Englanninkielinen alkuteos Dead Cold, 2006.
Suomennos Raimo Salminen.
Kustantaja Bazar, 2019. 416 sivua.
Kansi Perttu Lämsä.

CollageMaker_20191121_104343411.jpg

Bazarin julkaisemat Armand Gamache -dekkarit:
1. Kuolema kiitospäivänä (Still Life 2005, suomennettu 2019)
2. Kylmän kosketus (Dead Cold 2006, suomennettu 2019)
3. Kuukausista julmin (The Cruelest Month 2008, suomennetaan 2020)