Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kivipuiston tyttö (Flickan i Stenparken, suom. Anna Heroja) on suomenruotsalaisen, Pohjanmaalla Oravaisissa asuvan Nilla Kjellsdotterin läpimurtodekkari. Murhia Pohjanmaalla -sarjan julkaisuoikeuksista käytiin viime vuonna poikkeuksellinen huutokauppa ruotsalaiskustantajien kesken, ja oikeudet kolmiosaiseen sarjaan osti Ruotsiin suurimpiin kustantamoihin kuuluva Norstedts. Gummerus julkaisee sarjan suomeksi.

Nilla Kjellsdotterin Kivipuiston tyttö herätti minussa suurta kiinnostusta ja nostatti etukäteen odotukset korkealle. Millainen onkaan tämä suomenruotsalaisen kirjailijan rikosromaani, josta ruotsalaiskustantamot ovat kilvan tapelleet ja jota on jo monelta taholta ehditty ylistää.

Dekkari käynnistyy, kun Oravaisten Kivipuistosta löytyy lumimyrskyssä harhaileva teini-ikäinen tyttö. Tytön kehossa on suuria vammoja, hän on vakavasti kylmettynyt ja aliravittu. Ketään tuntomerkkeihin sopivaa ei ole ilmoitettu kadonneeksi, eikä tyttö kerro nimeään. Rikospoliisi Mija Wadö vierailee säännöllisesti tytön luona psykiatrisella osastolla, mutta tytön henkilöllisyyttä ei saada selville. Kuka on Kivipuiston tyttö ja mitä hänelle on tapahtunut?

Ja sitten kuuluisa diabetestutkija David Heselius löydetään murhattuna upeasta merenrantatalostaan Vöyrin saaristosta. Tämäkin tapaus on vaarassa jäädä arvoitukseksi, poliisilla ei nimittäin ole ainoatakaan johtolankaa. Kuka murhasi arvostetun tutkijan ja mikä on murhan motiivi?

Dekkarin päähenkilö Mija Wadö on 36-vuotias poninhäntäpäinen naispoliisi. Hän työskentelee Vaasan poliisin rikososastolla ja asuu itse Oravaisissa, pienessä kylässä noin 50 km:n päässä Vaasasta. Dekkareille tyypilliseen tapaan Mija on työlleen omistautunut ja asettaa helposti työnsä yksityiselämänsä edelle. Erään miehen kanssa olisi romanttista sutinaa, mutta Mija paiskii töitä lomallakin eikä suhteesta taida tulla mitään.

Nilla Kjellsdotterin Kivipuiston tyttö on vetävästi kirjoitettu dekkari, jossa ei oikeastaan ole mitään poikkeuksellisen loistavaa mutta ei toisaalta mikään pahasti pielessäkään. Kjellsdotter kuljettaa juonikuvioita ihailtavan näppärästi ja onnistuu pitämään kaikki moninaiset langat siististi järjestyksessä. Tarina rullailee eteenpäin sujuvasti ja koukuttavasti. Loppuratkaisu on suurimmaksi osin ennalta arvattava mutta silti onnistunut.

Varoituksen sana. Kirjassa käsitellään lasten hyväksikäyttöä ja kaltoinkohtelua. Mikäli et halua lukea lapsiin kohdistuvista raaoista rikoksista, tämä dekkari kannattaa jättää väliin.

Kustantaja Gummerus, 2022.
Alkuteos Flickan i Stenparken, 2022.
Suomennos Anna Heroja. 351 sivua.