Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Hän kuvittelee majailevansa normaalissa talossa. Paikassa, joka seuraa normaaleja sääntöjä. Hänellä ei ole aavistustakaan, mihin hän on lusikkansa tuikannut.

Avain (The Paris Apartment, suom. Elina Koskelin) on Lucy Foleyn kolmas suomennettu romaani. Brittikirjailijalta aiemmin julkaistut psykologiset trillerit Jahti ja Kutsuvieraat ovat olleet maailmanlaajuisia menestyksiä.

Jess on paennut Brightonista ja matkustanut velipuolensa Benin luo Pariisiin. Mutta kun Jess pääsee tyylikkään kerrostalon luo, hän joutuu toteamaan, että Ben ei vastaa puheluihin eikä avaa oveaan. Jess onnistuu pääsemään sisälle Benin asuntoon, mutta Ben tuntuu kadonneen jäljettömiin. Jess jää majailemaan velipuolensa asuntoon ja yrittää saada selville, mitä Benille oikein on tapahtunut.

Avain-romaanin idea on erittäin mielenkiintoinen. Pariisilainen kerrostalo jossa jokainen asukas tuntuu salailevan jotain. Jokaisella asukkaalla on ollut jonkinlainen suhde Benin kanssa. Jokaista asukasta on syytä epäillä. Mutta onko joku heistä syyllistynyt murhaan?

Kirjan luvut ovat lyhyitä, kertojaäänet vaihtuvat. Veljensä katoamismysteeriä selvittelevä Jess on romaanin päähenkilö, mutta kerrostalon asukkaat pääsevät myös kukin vuorollaan ääneen. Talon portinvartija joka tuntuu häilyvän koko ajan taustalla ja tarkkailevan kaikkia. Ylhäällä hulppeassa kattohuoneistossa asuva rikas rouva. Benin kaveri. Beniin ihastunut tyttö.

Minäkertojan vaihtumiset vaativat lukijalta tarkkaavaisuutta, ja olisin toivonut henkilöhahmoille vahvempaa omaa ääntä. Vaikka jokaisen luvun alussa kerrotaan kyseisen luvun minäkertojan nimi, menin hetkittäin sekaisin siitä, kuka nyt oikein onkaan äänessä.

Lucy Foleyn romaaneissa olisi aineksia parempaan, mutta tälläkin kertaa jouduin ikävä kyllä vähän pettymään. Avain on periaatteessa ihan kelpo jännäriviihdettä, mutta henkilöhahmot ovat vastenmielisiä ja juoni on epäuskottava, jopa naiivi. Kiehtovaan kerrostaloon sijoittuva trilleri piti kuitenkin hetkittäin hyvin otteessaan, ja osa juonenkäänteistä onnistui yllättämään minut.

Kustantaja Otava, 2022.
Alkuteos The Paris Apartment, 2022.
Suomennos Elina Koskelin. 408 sivua.