Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Karhu nukkuu (Björnen sover, suom. Hanna Arvonen) on seitsemäs osa Emelie Scheppin kirjoittamassa Jana Berzelius -dekkarisarjassa. Kustantaja Suomessa on tämän kirjan myötä vaihtunut, aiemmat osat ovat olleet HarperCollinsin kustantamia ja nyt kustantamona onkin Otava.

Tällä kertaa Norrköpingin poliisin rikososasto ja syyttäjä Jana Berzelius päätyvät tutkimaan omituista murhaa. Keskellä Kolmårdenin metsää yksin omakotitalossaan asuva eläköitynyt, erakoitunut poliisi on murhattu raa’asti. Tappaja on jättänyt miehen ruumiin sisälle pörröisen pehmolelunallen.

Murhatun miehen vatsasta löytynyt puhuva nallekarhulelu johdattaa poliisit toisen entisen poliisin luo. Nainen elää uuden henkilöllisyyden turvin, on piilotellut viime vuodet, mutta lopulta hän suostuu auttamaan poliiseja.

Dekkarisarjan jokainen osa kietoutuu jollain tavoin yhteen syyttäjä Jana Berzeliuksen synkän menneisyyden kanssa. Yhä edelleen Jana yrittää epätoivoisesti pitää taustansa ja rikoksensa salassa niin työkavereiltaan kuin miesystävältään puolustusasianajaja Per Åströmiltä. Mutta nyt salaisuudet ovat hyvin lähellä paljastumista. Janan vanha vihollinen Danilo Peña on tahallaan lipsauttanut johtolangan Perille.

Rikoskomisario Mia Bolander on päätynyt suhteeseen Patrik Wikingin kanssa. ”Viikinki” oli saanut tarpeekseen vaarallisesta kenttätyöstä rikososastolla ja siirtynyt rauhallisempiin hommiin talousrikososastolle. Rikosylikomisario Henrik Levin on palannut kesken vanhempainvapaan takaisin rikososastolle Mian työpariksi. Henrikin vaimolla oli tullut mitta täyteen, ja nyt Henrik on joutunut muuttamaan pois perheen yhteisestä kodista.

Emelie Scheppille tuttuun tyyliin tälläkin kertaa kerronta on erittäin vetävää ja taitavasti rytmitettyä. Luvut ovat lyhyitä, tilanteet ja henkilöt vaihtuvat. Loppua kohden jännitys ja vauhti lisääntyvät entisestään, joten kirjan viimeiset luvut on pakko suorastaan ahmia.

Valitettavasti Miasta on vakavan parisuhteen myötä tullut kovin tylsä henkilöhahmo, eivätkä Henrikin avioliitto-ongelmat jaksaneet minua pitkään kiinnostaa. Onneksi Janan, Perin ja Danilon kolmiodraama tuo mielenkiintoista säpinää. Kutkuttava loppuratkaisu saa taas odottamaan dekkarisarjan seuraavaa osaa.

Kustantaja Otava, 2022.
Alkuteos Björnen sover, 2022.
Suomennos Hanna Arvonen. 336 sivua.

* * *

Jana Berzelius -dekkarit:
1. Ikuisesti merkitty (Märkta för livet 2013, suom. 2017)
2. Valkoiset jäljet (Vita spår 2015, suom. 2017)
3. Hidas kuolema (Prio ett 2016, suom. 2018)
4. Kadonnut poika (Pappas pojke 2017, suom. 2019)
5. Jaakko kulta (Broder Jakob 2019, suom. 2020)
6. Yhdeksän elämää (Nio Liv 2020, suom. 2021)
7. Karhu nukkuu (Björnen sover 2022, suom. 2022)