Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

”Se oli keskus. Joku soitti Frampton Roadilta ja väitti, että naapurin kellarissa on tyttö.”
”Kellarissa?” Everett toistaa silmät pyöristyen.
”Joku kaatoi vahingossa seinän. Talossa asuu vanha mies, ilmeisesti. Mutta häntä ei saada avaamaan ovea.”
”Voi vittu.”
”Jep. Sepä se.”

Oxfordissa asuvan Cara Hunterin kirjoittama dekkarisarja on suosittu kotimaassaan Iso-Britanniassa sekä lukuisissa muissa maissa. Nyt komisario Adam Fawley on päässyt selvittämään rikoksia myös sujuvalla suomen kielellä, kun Otava viime syksynä julkaisi suomeksi sarjan ensimmäisen osan Jäljettömiin. Ja nyt on suomeksi saatu jo toinenkin osa, Pimeyteen.

Tälläkin kertaa rikoskomisario Adam Fawley joutuu keskelle raskasta tutkintaa. Ränsistyneen talon lukitusta kellarista löydetään huonokuntoinen nuori nainen ja parivuotias lapsi. Kaksikkoa ei pystytä tunnistamaan, eikä talossa asuva kärttyinen muistisairas vanhus myönnä nähneensä heitä aiemmin.

Mitä rauhallisella oxfordilaisella asuinalueella oikein on meneillään? Onko vanha mies todellakin teljennyt parikymppisen naisen kellariinsa, onko nainen synnyttänyt pojan vankeudessa? Ja onko vanhuksella myös jotain tekemistä alueella pari vuotta sitten tapahtuneen katoamistapauksen kanssa?

”Pahus, voisiko näillä olla jokin yhteys?”
Quinn katsoo minua kysyvästi. ”Yhteensattuma?” hän kysyy hiljaa.
Katson jälleen karttaa, tytön valokuvaa, ja muistan Hannah Gardinerin kasvot – kuvan, joka oli kiinnitettynä tauluun juuri samalla tavalla, kuukausi toisensa jälkeen, kunnes lopulta otimme sen pois. Hän ei ollut paljon vanhempi kuin tämä tyttö.
”En usko yhteensattumiin”, vastaan.

Cara Hunter kirjoittaa dekkareita minuun makuuni! Rankoista aiheistaan huolimatta Hunterin dekkarit ovat helppolukuisia ja viihdyttäviä. Terävät koukut ja yllättävät käänteet saavat ahmimaan kirjaa, eikä loppuratkaisukaan ole liian ilmiselvä. Taitavasti rytmitettyä kerrontaa on kiinnostavasti höystetty muun muassa lehtileikkeillä, kuulustelupöytäkirjoilla, todistajanlausunnoilla ja rikospaikkapiirroksilla.

Pimeyteen-dekkarin lopussa tarjoillaan pieni maistiainen Cara Hunterin seuraavasta Adam Fawley -dekkarista, joka ilmestyy suomeksi tammikuussa 2023. Siis vasta vuoden kuluttua! Apua, miten ihmeessä jaksan odottaa niin kauan?!

Kustantaja Otava, 2022. Alkuteos In the Dark, 2018.
Suomennos Sirpa Parviainen. 415 sivua.
Äänikirjan lukija Ville-Veikko Niemelä. Kesto 14 h 2 min.

* * *

Adam Fawley -dekkarit:
1. Jäljettömiin, 2021 (Close to Home)
2. Pimeyteen, 2022 (In the Dark)