Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Hän oli palannut kaupunkiin, josta oli lähtenyt. Jonka oli jättänyt. Josta oli paennut. Mahassa oleva möykky, jonka hän oli luullut olevan katumusta ja ahdistusta, taisi olla sittenkin jotain muuta, niin hän uskotteli itselleen. Päättäväisyyttä. Odotusta. Hitaasti uudelleen syttyvää vihaa, jota hän oli niin kauan tukahduttanut mutta jonka hän nyt päätti antaa kasvaa.
Siksi hän palasi takaisin.
Niin hän tekisi.
Iskisi takaisin.

Michael Hjorth ja Hans Rosenfeldt ovat kumpainenkin ruotsalaisia käsikirjoittajia. Hjorth on kirjoittanut televisiolle muun muassa Wallanderia ja Varustamoa. Hans Rosenfeldtin nimi on tullut suomalaisille tutuimmaksi loistavan Silta-televisiosarjan myötä.

Vihan jäljet on kirjailijakaksikko Hjorthin ja Rosenfeldtin seitsemäs Sebastian Bergman -dekkari. Kriminaalipsykologina työskennellyt Sebastian Bergman on ollut kiinnostavan ristiriitainen hahmo. Tökerö ääliö ja kuitenkin myös sympaattinen. Traagisen menneisyyden taakkaa kantava Sebastian on ollut melkoinen ketale ja naistenmies, mutta viime vuosina hän on yrittänyt rauhoittaa elämäntyyliään. Hän seurustelee vakavasti Ursulan kanssa ja yrittää luoda hyvää suhdetta niin tyttäreensä kuin myös kolmevuotiaaseen tyttärentyttäreen.

Sebastianin tyttärellä pitää kiirettä. Vanjan johtama murharyhmä on kutsuttu Karlshamniin jahtaamaan tarkka-ampujaa, joka on murhannut jo kolme ihmistä. Uhreilla ei tunnu olevan muuta yhteistä kuin se, että jokaista heistä on vuosia sitten epäilty rikoksesta, mutta yhtäkään heistä ei ole tuomittu. Onko joku päättänyt jakaa omankädenoikeutta ja rankaista ihmisiä, joihin laki ei ylettynyt?

Kriminaalipsykologin työt jättänyt Sebastian työskentelee nykyään osa-aikaisena terapeuttina. Toisinaan hän yhä kaipaa murharyhmän mutkikkaita tapauksia, mutta nyt hänen elämänsä on rauhallisempaa, normaalimpaa. Mutta sitten hänen vastaanotolleen saapuu asiakas, joka saa hänet ahdistumaan ja näkemään painajaisia.

Michael Hjorthin ja Hans Rosenfeldtin Vihan jäljet ei heti alussa vakuuttanut minua. Ihan mielenkiintoista, ei kuitenkaan erityisen ahmittavaa. Mutta kun parinsadan sivun jälkeen nostetaan kierroksia, Vihan jäljistä kehkeytyykin kihelmöivän jännittävä ja tiukasti koukuttava jännäri, jota ei todellakaan malttaisi laskea käsistään.

Dekkarin monitahoisuus voisi koitua kompastuskiveksi. Hjorth ja Rosenfeldt osaavat kuitenkin pitää paketin kasassa, vaikka rikostutkinnan ohessa seuraillaan niin monia ihmisiä. Vanjan totuttelua uuteen rooliinsa murharyhmän päällikkönä. Torkelia, murharyhmän entistä pomoa, jonka vaimo on menehtynyt koronaan ja joka nyt yrittää hukuttaa surunsa alkoholiin. Sebastianin räpistelyä omassa elämässään. Billyä, poliisia, joka nauttii ihmisten tappamisesta mutta joka yrittää nyt hillitä halujaan. Ja lisäksi seuraillaan muutamaa muuta henkilöä.

Vihan jälkien viimeiset järisyttävät sivut saavat toivomaan ja odottamaan pikaista jatkoa Sebastian Bergman -sarjalle.

Kustantaja Otava, 2021.
Alkuteos Som man sår, 2021.
Suomennos Elina Lustig. 460 sivua.
Äänikirjan lukija Mikko Leskelä.

* * *

Sebastian Bergman -sarja:
1. Mies joka ei ollut murhaaja
2. Oppipoika
3. Tunturihauta
4. Mykkä tyttö
5. Hylätyt
6. Korkeampi oikeus
7. Vihan jäljet