Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Brittikirjailija Ann Cleevesin luomat Shetlanti- ja Vera Stanhope -dekkarit ovat löytäneet paikkansa monen suomalaisen kirjahyllystä. Molemmista on tehty televisiosarjoja, joita on esitetty myös Suomessa. Kulovalkea on kahdeksas ja viimeinen osa Shetlandinsaarille sijoittuvassa dekkarisarjassa, jossa rikoksia ratkoo komisario Jimmy Perez.

Mitä meille on tapahtumassa? Miksi elämämme täällä hajoaa käsiin?

Neulemallien suunnittelija Helena Fleming, hänen aviomiehensä Daniel ja heidän kaksi lastaan, Christopher ja Ellie, ovat muuttaneet Lontoon hälinästä rauhalliseen Shetlantiin. Mutta Helenan harmiksi moni kyläläisistä alkaa suhtautua vihamielisesti Flemingin perheeseen. Syynä on niin talon edellisen omistajan itsemurha kuin myös autistisen Christopherin tulitikkuleikit. Flemingin perhettä pidetään ulkopuolisena, omituisena, jopa vaarallisena.

Ja sitten tunnetun lääkärin perheen parikymppinen lastenhoitaja löydetään hirtettynä Flemingien ladosta. Poliisit saavat pian selville, että pari miestä oli haikaillut sulkeutuneen lastenhoitajan perään. Mutta kenellä olisi ollut motiivi murhata lastenhoitaja?

Ann Cleevesin Kulovalkea on miellyttävän rauhallinen mutta silti koukuttava dekkari. Tavallisia ihmisiä ja heidän välisiään suhteita, taakkoja ja salaisuuksia, höystettynä Shetlannin kulttuurilla ja luonnolla. Komisario Jimmy Perez kamppailee omien syyllisyyden tunteidensa kanssa, lisäksi hänelle ilmaantuu yksityiselämässään uutta mietittävää.

Haikea fiilis. Ann Cleevesin viimeinen Shetlandinsaarille sijoittuva romaani. Hieno päätös hyvälle dekkarisarjalle. Nyt on tullut aika jättää hyvästit Jimmy Perezille. Tummalle, komealle ja kiltille komisariolle. Taidanpa jäädä vähän ikävöimään häntä.

Kustantaja Karisto, 2021.
Alkuteos Wild Fire, 2018.
Suomennos Annukka Kolehmainen. 345 sivua.
Äänikirjan lukija Outi Vuoriranta. Kesto 10 h 50 min.

* * *

Shetlanti-sarja:
1. Musta kuin yö
2. Valoisat illat
3. Punaista tomua
4. Sininen sarastus
5. Mykkä vesi
6. Kuin tuhka tuuleen
7. Kylmä maa
8. Kulovalkea