IMG_20200518_164445_410.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

”Ei avun pyytäminen ole luovuttamista”, hevonen sanoi. ”Se on sitä, ettei suostu luovuttamaan.”

Sain vapunaattona aivan ihan yllätyksen, kun postinjakaja toi minulle kotiovelle tämän kirjan. En tiennyt kirjasta etukäteen mitään, mutta jo pienen selailun jälkeen olin täysin lumoutunut. Miten upea kuvitus ja miten hienoja lauseita! Useana päivänä selailin kirjaa, luin rivin sieltä ja toisen täältä, säästelin nautintoa. Parin viikon hypistelyn jälkeen päädyin viimein lukemaan kirjan kannesta kanteen enkä todellakaan pettynyt. Itse asiassa luin kirjan saman tien kahdesti.

Pieni poika tapaa myyrän ja he lähtevät matkalle keväiseen luontoon, jossa sää vaihtelee. Myöhemmin heidän seuraansa liittyy kettu, sitten myös hevonen. Myyrä on rohkea ja rakastaa kakkua, kettu on elämän kolhima ja varovainen, hevonen on suuri mutta lempeä. Matkallaan he pohtivat elämän suuria kysymyksiä.

Kirjan kuvitus on herkkää. Vesiväriviivoilla on luotu yksinkertaiselta näyttäviä, hienovaraisia piirroksia, joissa on pakahduttavan vahva tunnelma. Kevääseen heräävä luonto, öinen tähtitaivas, yllättäen nouseva myrsky. Liikettä, lämpöä, rakkautta. Siellä täällä pilkahtelee värejä, mutta kuvitus on suurimmaksi osin mustavalkoista.

Poika, myyrä, kettu ja hevonen on itkettävän ihana kirja ystävyydestä, lohdusta, toivosta. Kirja jonka lämpöiseen syleilyyn on suloista vaipua. Kirja jota me tarvitsemme erityisesti juuri nyt, koronapandemian mullistamassa maailmassa, jossa ainoa varma asia on jatkuva epävarmuus. Kirja jonka sanoman talletan sydämeeni ja jonka pariin palaan varmasti vielä useasti.

Charlie Mackesyn Poika, myyrä, kettu ja hevonen on pieni suuri kirja, josta on hyvin vaikeaa sanoin kertoa. Tämän hurmaavan kirjan jokaisen pitää kokea itse. Suosittelen myös tutustumaan Charlie Mackesyn Instagram-tiliin.

”Harhakuvitelmista suurin”, myyrä sanoi, ”on se, että elämän pitäisi olla täydellistä.”

Suuret kiitokset arvostelukappaleesta Nemolle!

Englanninkielinen alkuteos The Boy, the Mole, the Fox and the Horse, 2019.
Suomentanut Juhani Lindholm. Kustantaja Nemo, 2020.