Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kissa, joka pyydysti tappajan (The Cat Who Caught a Killer, suom. Pirjo Lintuniemi) aloittaa uuden murhamysteerisarjan lontoolaisen kulkukissan Conradin tutkimuksista.

Eläköitynyt rikospoliisi Lulu Lewis asustelee yksin jokilaivassa ja suree hiljattain menehtynyttä aviomiestään. Elämä on yksinäistä, kunnes hänen elämäänsä yllättäen tassuttelee valkokirjokilpikonnan värinen kulkukissa Conrad. Viisas kissa osaa puhua. Ja pian etsiväkaksikolla on käynnissä tutkinta, kun Lulun iäkäs anoppi menehtyy hoitokodissa epäilyttävissä olosuhteissa.

L. T. Shearerin Kissa, joka pyydysti tappajan on kirja, johon en todennäköisesti olisi tullut tarttuneeksi, jos en olisi saanut kirjasta postitse arvostelukappaletta. Ajatus puhuvasta etsiväkissasta tuntui etukäteen niin hölmöltä, niin lapselliselta.

Kissa, joka pyydysti tappajan on kuitenkin yllättävän viihdyttävä ja mukavan leppoisa cozy crime -dekkari. Juoni on jossain määrin kliseinen ja ennalta arvattava, mutta tarina rullailee niin sujuvasti eteenpäin, että lukeminen sujuu joutuisasti.

Kirjaa lukiessani monesti unohdin Conradin olevan kissa, eikä kissa päähenkilönä ollutkaan liian pähkähullua. Ilman Conradia tämä olisikin ollut vähän tylsä dekkari, sillä Lulu on mielestäni aika väritön hahmo. Toivottavasti Lulun hahmo kehittyy ja syventyy sarjan seuraavissa osissa.

Bazar, 2024
Suomennos Pirjo Lintuniemi
Alkuteos The Cat Who Caught a Killer, 2022