Jääkylmä aurinko (Helköld sól, suom. Marjakaisa Matthíasson) on valittu Islannissa vuoden parhaaksi rikosromaaniksi ja käynnistää uuden Áróran tutkimuksia -sarjan. Lilja Sigurðardóttir (s. 1972) on islantilainen dekkaristi ja näytelmäkirjailija.

Áróralla on englantilainen äiti, islantilainen isä sekä isosisko Ísafold. Áróra itse asuu Skotlannissa ja työskentelee yksityisetsivänä talousjuttujen parissa. Välit Islannissa asuvaan siskoon ovat katkenneet erimielisyyksien takia, eikä Áróra pidä siskonsa miesystävästä, väkivaltaisesta Björnistä. Mutta kun äiti soittaa huolissaan Áróralle ja kertoo, ettei ole pariin viikkoon saanut yhteyttä Ísafoldiin, Áróra lupautuu vastahakoisesti matkustamaan Reykjavikiin etsimään siskoaan. Ísafoldia ei kuitenkaan löydy, hän on tuntuu kadonneen jäljettömiin.

Näistä asetelmista käynnistyy mielenkiintoinen dekkari. Áróra ottaa äitinsä vinkistä yhteyttä paikalliseen poliisiin, Danieliin, ja kaksikko alkaa tutkia Ísafoldin katoamista. Áróran ja Danielin välillä on kipinää ja vetovoimaa, mutta olosuhteista johtuen Áróra ei päästä Danielia lähelleen. Tutkinnan ohessa Áróra kummastelee paikallisten elämää ja tapoja, kuten esimerkiksi vauvan jättämistä ulos vaunuihin nukkumaan ja pakonomaista nauttimista kauniista säästä.

Islantiin sijoittuvat dekkarit ovat aina kiehtovia, ja Lilja Sigurðardóttir kuljettaa tarinaansa eteenpäin sujuvasti. Särmikäs ja sisukas Áróra on piristävän epäsovinnainen tyyppi. Kiinnostuneena jään odottamaan, miten Áróran hahmo kehittyy sarjan seuraavissa osissa ja millaisia tapauksia Áróralle vielä tuleekaan eteen.

Kustantaja Docendo, 2023.
Alkuteos Helköld sól, 2019.
Suomennos Marjakaisa Matthíasson.