Syksyllä iltojen pimentyessä olen taas innostunut kuuntelemaan true crime -äänikirjoja. Tässä esittelyssä kaksi erilaista tosirikoskirjaa, toinen ruotsalaisesta lapsimurhaajasta ja toinen suomalaisista törkeistä petoksista.


Maria Bouroncle: Lapsimurhaaja – Ingeborg Anderssonin tarina palaa kylmän maaliskuun 1929 traagisiin tapahtumiin. Eteläruotsalaisessa Vesenen kylässä Artur Andersson löytää vaimonsa Ingeborgin istumasta keittiön pöydän äärestä. Makuukamarin puolella on pyykkipalju ja sen ympärillä perheen kaikki kolme lasta hukutettuina. Mutta mikä ajoi perheenäidin tappamaan pienet lapsensa?

Esikoiskirjailija Maria Bouroncle alkoi selvitellä sukunsa synkkää salaisuutta. Bouroncle kertoo isotätinsä järkyttävän, pysäyttävän tarinan mielenkiintoisesti ja lämminhenkisesti. Vaikka Ingeborgin teko on täysin käsittämätön ja anteeksiantamaton, kirjaa kuunnellessani tunsin väkisinkin myötätuntoa ja sääliä. Kunpa Ingeborg olisi saanut ajoissa apua. Surullinen teos.

Kustantaja SAGA Egmont, 2022.
Suomennos Kimmo Lilja.
Äänikirjan kesto 5 h 44 min.
Äänikirjan lukija Sanna Majuri.


J. K. Tamminen: Törkeä petos – Rikostarinoita Suomesta esittelee liudan petostapauksia, joista suurin osa on ollut julkisuudessa vuosien 2018–2022 aikana tai ovat kenties pian päätymässä julkisuuteen. Kirjassaan Tamminen kuvaa muun muassa epärehellisiä kirjanpitäjiä, väärennöksiä, haamukauppoja ja verohuijauksia.

Kirjailija, lakimies ja teologi J. K. Tamminen on tehnyt valtavan ja vaarallisenkin työn kerätessään aineistoa kirjaansa varten. Hän on reissannut ympäri maapalloa ja haastatellut rikollisia, petosten uhreja sekä viranomaisia.

Äänikirjana kuunneltuna kirja tuntui paikoitellen sekavalta. Ehkäpä liian paljon asiaa oli tungettu yhteen kirjaan. Saatanpa myöhemmin palata uudelleen tämän kirjan pariin ja kokeilla lukea tämän.

Kustantaja Minerva, 2022.
Äänikirjan kesto 4 h 48 min.
Äänikirjan lukija Mikko Leskelä.