Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Rob on mieheni ja rakastaa minua, hän tekisi mitä vain vuokseni, ja silti hänen rakkautensa ja huomionsa kuvottaa ja ahdistaa minua. Viimeisten kahdentoista kuukauden aikana on täytynyt tapahtua jotakin, mikä on muuttanut meitä molempia. Jotakin, mitä kukaan ei ole valmis paljastamaan minulle.

Liian lähellä (suom. Mila Lahdenpohja) on englantilaisen Amanda Reynoldsin esikoisromaani. Kirjasta on tehty Viaplaylle televisiosarja nimeltä Close to Me. Läpimurtoteoksensa jälkeen Reynolds on jatkanut trillerien kirjoittamista, lisäksi hän opettaa luovaa kirjoittamista.

Romaanin päähenkilö on 55-vuotias Jo, joka on portaissa kaatumisen seurauksena lyönyt päänsä pahasti. Muistot viimeisen vuoden osalta ovat tyystin kadonneet. Herättyään Jo on kuitenkin varma, että hänellä on jokin syy pelätä aviomiestään Robia. Oliko hän ennen kaatumistaan riidellyt miehensä kanssa? Oliko Rob tönäissyt häntä portaissa?

Jo alkaa keräillä elämänsä palasia muiden kertomusten pohjalta, vaikka perhe käyttäytyy salamyhkäisesti ja tuntuu varovan sanojaan. Aikuinen tytär Sash ei ole entinen tyttömäinen itsensä, vaan Jon muistoista kadonneen vuoden aikana Sash on leikannut hiuksensa lyhyiksi ja pukeutuu nyt muodottomiin, säkkimäisiin vaatteisiin. Vuosi sitten yliopistossa aloittanut poika Fin on jättänyt opinnot kesken.

Hiljalleen Jon mieleen alkaa palata epämääräisiä välähdyksiä. Seksiä vieraan miehen kanssa. Ovatko nämä todellisia muistoja vai pelkkää kuvitelmaa? Oliko hänellä todellakin ollut suhde?

Alastoman miehen kuva palaa mieleeni syyllisyydenpistoksen saattelemana. Ehkä olisi parempi, etten tietäisi, mitä kaikkea viime vuoden aikana on tapahtunut. Rob on selvästi sitä mieltä ja ohjailee, mitä lapset saavat sanoa, ja välttelee yksityiskohtia, kun painostan häntä täyttämään mieleni tyhjät aukot.

Amanda Reynoldsin Liian lähellä on jännäri, jonka keskiössä on perheenjäsenten väliset suhteet ja yhden perheenjäsenen kokema muistinmenetys. Kliseisestä aiheestaan huolimatta psykologisen trillerin alku on lupaava. Millaista elämä on, jos on menettänyt muistonsa kokonaisen vuoden ajalta? Onko syytä pelätä aviomiestään ja onko itse tehnyt jotain väärin?

Romaanin juonta kuljetetaan eteenpäin kahdessa eri aikatasossa. Välillä seuraillaan tapahtumia nykyhetkessä Jon kaatumisen jälkeen, välillä palaillaan taaksepäin aikaan ennen Jonin onnettomuutta. Kerronnassa on jonkin verran toistoa ja samojen asioiden loputonta vatvomista, mutta teksti on nopealukuista.

Liian lähellä on loppujen lopuksi kovin laimea jännäri. Perheenjäsenten väliset jännitteet ja heidän salaisuutensa eivät onnistuneet nostattamaan jännitystä. Liian lähellä on pikemminkin kiehtova romaani mutkikkaista ihmissuhteista, ei niinkään hyytävä psykologinen trilleri.

Kustantaja Minerva, 2022.
Alkuteos Close to Me, 2017.
Suomennos Mila Lahdenpohja. 332 sivua.