2016-04-29 09.55.48

Olen jonkin aikaa miettinyt, että voisin kirjoittaa postauksen aikuisten värityskirjoista. Kyllä, minäkin kuulun siihen höpsähtäneiden joukkoon, joka ei ole tyytynyt värittelemään vain lapsensa Disney-värityskirjaa, vaan on halunnut ostaa itselleen ihan ikioman aikuisten värityskirjan. Eikä pelkästään yhtä värityskirjaa vaan monta!

Värittämisen lisäksi harrastan lukemista ja neulomista. Niissä on paljon yhteistä. Kaikki ovat hiljaisia, rauhoittavia puuhasteluja. Mutta värittäessäni löydän usein sellaisen hypnoottisen flow-tilan, jota harvemmin koen lukiessani tai neuloessani. Jos ajatukset surraavat liikaa päässäni, en minä pysty keskittymään kirjan lukemiseen, mutta sen sijaan värittämisen parissa huomaan rauhoittuvani ja rentoutuvani.

Kun viime kesänä hurahdin aikuisten värityskirjoihin, innostuin aluksi kukkakuvioista. Sen jälkeen minulle tuli abstraktimpi vaihe, jolloin väritin mieluiten mandaloita, kaikenlaisia kiemuroita ja ornamentteja. Sen jälkeen huomasin palaavani taas kukkien pariin. Sitten mandaloihin. Sen jälkeen innostuin kaloista ja linnuista. Ja nyt minulla on taas selvästi menossa se abstraktimpi vaihe. Ihmishahmojen värittämistä en ole koskaan kokeillut, lisäksi vierastan myös rakennuksia, autoja, huonekaluja yms.

Pyrin olemaan suunnittelematta liikaa väritystä, nappaan vain kynän käteeni ja annan mennä. Värityskyniin en ole erityisesti panostanut, vaan olen enimmäkseen väritellyt Stabiloilla. Minulla löytyy Stabilo Point 88 -ohutkärkisiä kuitukärkikyniä 25 kynän paketti, lisäksi omistan Stabilo Pen 68 -huopakyniä 15 kynän setin. Välillä olen yrittänyt opetella käyttämään tyttären joululahjaksi saamia akvarellikyniä, mutta mieluiten käytän niitä tavallisten puuvärikynien tavoin enkä tee jäljestä vesivärimäistä märällä siveltimellä. Haluan vahvoja, voimakkaita, kirkkaita värejä.

Päätin esitellä teille vain viisi uusinta värityskirjaani, koska niistä minulla on mielessä tuorein mielipide. Tosin kahdesta niistä en ole vielä ehtinyt värittää yhtään kuvaa, mutta ensivaikutelma niistäkin on jo ehtinyt muodostua.

picsart_04-29-11.34.03.jpg

Kirke Muhonen: Hyvän mielen värityskirja

Taiteilija Kirke Muhosen Hyvän mielen värityskirja on Basan Booksin julkaisema. Ilmestynyt syksyllä 2015, mutta minä ostin tämän vasta muutama viikko sitten, hyvässä tarjouksessa. Sivuja on 133. Värityskirjassa on muun muassa luontoaiheita ja mandaloita. Sekä abstraktimpia että esittävimpiä kuvia. Kirjasta löytyy lukuisia naishahmoja, joiden esikuvana on kuulemma Ristiinassa sijaitsevan Astuvansalmen kalliomaalaukset.

Hyvän mielen värityskirjassa osa värityskuvista miellyttää minun silmääni. Osa on kuitenkin liian lapsellisia, mandalat ovat tylsähköjä, eikä naishahmojen värittäminen kiinnosta minua ollenkaan. Paikoitellen kuvien ääriviivat ovat turhan paksut. Värityskuvat on painettu molemmin puolin sivua, mutta paperista ei mene Stabilot läpi.

Muista värityskirjoistani poiketen tässä Hyvän mielen värityskirjassa osa kuvista löytyy kirjasta kahteen kertaan, sekä valkoisella että tummalla taustalla. Tämä varmasti jakaa värittäjien mielipiteitä, mutta minä väritän toisinaan mielelläni näitä tummapohjaisia kuvia. Värittäminen ei ole ihan niin tarkkaa piipertämistä, koska tummassa taustassa ei näy viivojen yli menneet väritykset. Ja lopputulos näyttää erilaiselta, kun tausta on harmaa tai musta.

picsart_04-29-12.29.44.jpg

Ulla Fallström: Mielen kätketyt aarteet

Ulla Fallströmin värityskirja on niin ikään Basam Booksin julkaisema, syksyllä 2015 ilmestynyt. Tämänkin ostin muutama viikko sitten hyvään tarjoushintaan. Mielen kätketyt aarteet -kirjassa on väritettäväksi mandaloiden ja zentangle-kuvien lisäksi muun muassa lintuja, kaloja, naishahmoja ja kukkia. Fallströmin kynänjälki on helposti tunnistettavaa, kirjan piirrokset ovat täynnä pieniä yksityiskohtia. Kirjan lopusta löytyy pikaopas omien mandala- ja zentangle-kuvien piirtämiseen.

Tästäkään kirjasta en tule värittämään kaikkia kuvia, mutta kun olen kaivannut tarkkaa värittämistä ja pieniä yksityiskohtia, olen tarttunut tähän kirjaan. Kuvat ovat erilaisia kuin muissa värityskirjoissani, ja olen erityisesti ihastunut Fallströmin lintuihin sekä mandaloihin. Naishahmoista en pidä tässäkään kirjassa. Kuvat on molemmin puolin sivua, ja minulla on paikoitellen mennyt Stabilot paperista läpi, ei kuitenkaan kovin pahasti.

picsart_04-29-12.58.08.jpg

Aikuisten värityskirja Wonderland

Muista tämän postauksen värityskirjoista poiketen Wonderland on ostettu kaupan lehtihyllystä, hintaan 6,95 €. Tämä minun ostamani lehti on osa 3, joten ilmeisesti näitä on ehtinyt ilmestyä jo kaksi ennen tätä lehteä. Englanninkielisestä nimestään huolimatta Wonderland on oululaisen Kolmiokirjan kustantama ja ilmeisesti muutenkin kotimaista jälkeä.

Värityskuvia on laidasta laitaan, montaa eri tyyliä. Mandaloiden ja abstraktien koukeroiden lisäksi kirjasta löytyy niin kasveja kuin myös eläimiä, ihmishahmoja, rakennuksia, esineitä ja vaikka mitä. Mikäli ei oikein vielä tiedä, millaisista kuvista pitää ja mitä haluaa värittää, tämä on ihan hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi värityskirjaksi.

Valitettavasti tässäkin värityskirjassa kuvat on painettu molemmille puolille sivua. Stabilot menevät läpi ja pahasti. Tummemmat värit pilaavat täysin toisen puolen paperista, vaaleammatkin värit näkyvät ikävästi läpi. Puuväreillä värittäminen onnistuu, kunhan ei halua voimakkaita värejä, sillä puuvärien painaminen paperiin pilaa taas toisen puolen sivusta.

Niin paljon kuin pidänkin Wonderlandin kuvien monipuolisista aiheista ja tyyleistä, tätä lehteä en aio toiste ostaa. Liian monta kivaa kuvaa jää tästä värityskirjasta värittämättä ihan vain sen takia, että minun voimakas väritykseni pilaa paperin toisen puolen.

picsart_04-29-01.38.09.jpg

Johanna Basford: Salainen puutarha ja Meren syvyyksissä

Kukaan vähäänkään aikuisten väritysvillitystä seurannut ei ole voinut välttyä törmäämästä Johanna Basfordin kirjoihin. Viime kesänä nämä olivat niin haluttua kamaa, että taisivat jopa loppua kaupoista hetkeksi. Minä en jostain syystä ole näistä aiemmin innostunut, mutta nyt olen vihdoin alkanut lämmentä Basfordille. Pari päivää sitten käytin osan joululahjaksi saamastani lahjakortista kahteen Basfordin värityskirjaan. En ole vielä yhtään kuvaa ehtinyt värittää kummastakaan kirjasta, mutta ensivaikutelma on varsin positiivinen.

Molemmat kirjat on suomeksi kustantanut WSOY. Salainen puutarha (Secret Garden, 2013) pitää nimensä mukaisesti sisällään luontoaiheisia kuvia, kuten kukkasia, lehtiä, lintuja ja hyönteisiä. Meren syvyyksissä (Lost Ocean, 2015) tarjoilee väritettäväksi merimaailmaa, muun muassa kaloja, simpukoita, rapuja ja vesikasveja. Osa kuvista on koko aukeaman kokoisia, ja kirjassa on tilaa myös omille piirroksille. Pidän ehkä hivenen enemmän Salaisen puutarhan kuin Meren syvyyksissä -kirjan kuvista, mutta kummastakin löytyy varmasti paljon mieluista väritettävää. Basfordin kuvia ei todellakaan raaski kiireessä värittää, vaan näin kauniit kuvat ansaitsevat ehdottomasti aikaa ja vaivaa.