IMG_20160425_122757

Mari Jungtedtin Gotlanti-dekkarit ovat minulle kuin kaurapuuro tai pinaattikeitto. Tuttua ja turvallista. Tasaista ja helposti pureksittavaa. Usein yllätyksetöntä. Mutta sopivina annoksina ja satunnaisesti nautittuna erittäin maittavaa.

Gotlannin kauniilla maaseudulla sijaitsee 1700-luvulla rakennettu arvokas maatila. Isänsä hautajaisten jälkeen Rambergin sisaruksista Daniel ja Maria haluavat myydä lapsuudenkotinsa, mutta lammastilaa hoitava Julia vastustaa myyntiaikeita. Sisaruksista neljäs ei ole enää pitämässä Julian puolia, sillä Elias on kuollut muutamaa vuotta aiemmin kiipeilyonnettomuudessa Chilessä. Mutta sitten kiinteistövälittäjä Sanna Widding löydetään kuolleena kalkkikivilouhuksesta ja Julia Ramberg alkaa saada postikortteja.

Kullan kallis on Jungstedtin 12. Gotlantiin sijoittuva dekkari, pääosassa taas vanha tuttu Anders Knutas. On huhtikuu. Komisario Anders Knutas on palannut sairauslomalta takaisin töihin, yrittää kamppailla menneisyyden haamuja vastaan, selvittelee tiiminsä kanssa Sanna Widdingin murhaa. Ja nyt syvästi rakastuneet Anders Knutas ja Karin Jacobsson ovat vihdoin yhdessä.

Kullan kallis on tyypillistä Jungstedtia. Sujuvaa, helppolukuista, viihdyttävää. Juoni etenee melko ennalta arvattavia polkuja, mutta 350-sivuisen matkan varrelle on ripoteltu pieniä yllätyksiä, jotta lukijan mielenkiinto pysyy yllä.

Ruotsinkielinen alkuteos Den man älskar, 2014.
Suomentanut Emmi Jäkkö. Kustantaja Otava, 2016. 351 sivua.