Kuinka kuolema kohdataan on neljäs osa helsinkiläisen Elina Backmanin dekkarisarjassa, jossa toimittaja Saana Havas ja rikoskomisario Jan Leino uppoutuvat rikostutkimuksiin.

On hienoa, ettei Backman ole sijoittanut jokaisen dekkarinsa tapahtumia samalle pienelle paikkakunnalle samoihin maisemiin. Backmanin ensimmäisessä Havas-dekkarissa tutkittiin murhia Hartolassa ja Suomenlinnassa, ja toisessa kirjassa kuljeskeltiin Helsingin Lammassaaren miljöössä. Kolmannessa lähdettiin kauas pohjoiseen, Enontekiölle ja Inariin. Ja tässä neljännessä osassa ollaan Pyhtään ulkosaaristossa sijaitsevassa Kaunissaaressa sekä Ranskan Nizzassa.

Saana Havas on matkustanut tätinsä kanssa Pyhtään ulkosaaristoon, Kaunissaareen. Tarkoituksena on kunnostaa tädin ystävän huvilaa ja viettää mukavat pari viikkoa kesäidyllissä. Mutta kauniin saaren tunnelmassa on myös jotain pahaenteistä.

Saana kiinnostuu Kaunissaaressa sattuneesta traagisesta tapauksesta. Kuuluisa kirjailija menetti nuoren vaimonsa 35 vuotta sitten, juhannuksena 1985. Saana alkaa tonkia vanhaa tapausta ja suunnittelee tekevänsä siitä podcastin.

Samaan aikaan Saanan miesystävä, KRP:n rikoskomisario Jan Leino lähtee uuden työparinsa kanssa paahteiseen Nizzaan. He tutkivat murhatun suomalaisen taidekeräilijän tapausta. Ranskalaispoliisit epäilevät uhrin vaimoa, mutta Jan arvelee syyllisen olevan joku muu.

Elina Backmanin Kuinka kuolema kohdataan on samantapainen kuin aiemmatkin Havas-dekkarit. Tälläkin kertaa tarinassa on jonkin verran joutokäyntiä ja ennalta-arvattavuutta. Toisaalta minä kuitenkin myös pidän siitä, että Backman ei syöksy suoraa päätä tilanteisiin, vaan henkilöhahmoja ja tapahtumia taustoitetaan, miljöötä kuvaillaan ja tunnelman luomiseen käytetään aikaa. Dekkarissa on hyvää imua ja ihanan kesäistä fiilistä. Viihdyin!

Osan kirjasta kuuntelin äänikirjana. Lukijana on yksi suosikeistani, Sanna Majuri. Nämä Havas-dekkarit toimivat oivallisesti äänikirjoina.

Otava, 2024
Äänikirjan lukija Sanna Majuri