Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Brasiliassa kasvanut Chris Carter muutti Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja työskenteli rikospsykologina. Sen jälkeen hän päätyi soittamaan sähkökitaraa useissa glam rock -bändeissä ja pääsi reissaamaan ympäri maailmaa. Nykyisin Carter asuu Lontoossa ja työskentelee kokopäiväisenä kirjailijana. Krusifiksitappaja on Robert Hunter -sarjan ensimmäinen osa, Carter on julkaissut sarjaan jo yksitoista kirjaa.

Kirjan kannessa lukee: ”Ei heikkohermoisille.” Ihan oivallinen varoitus. Nyt on nimittäin tarjolla erittäin kylmää kyytiä. Inhottavan brutaaleja kohtauksia ja järkyttävän mielipuolista väkivaltaa. Krusifiksitappaja ei todellakaan ole mikään kepeä hyvän mielen dekkari. Mutta jos olet kestänyt Sebastian Fitzekin trillerit, kestät myös Chris Carterin Krusifiksitappajan.

Päähenkilö Robert Hunter on LAPD:n (eli Los Angelesin poliisilaitoksen) erikoismurharyhmän etsivä. Hän tutkii työkseen kaikkein karmeimpia henkirikoksia ja on nähnyt urallaan kaikenlaista. Mutta autiotalosta löytynyt naisen ruumis saa hänetkin järkyttymään. Naisen niskaan on kaiverrettu Krusifiksitappajana tunnetun psykopaatin käyttämä symboli, mutta kaksi vuotta sitten Krusifiksitappaja oli saatu kiinni ja teloitettu. Onko kyseessä kopiomurhaaja? Vai onko alkuperäinen Krusifiksitappaja yhä vapaana?

Krusifiksitappaja on vetävästi kirjoitettu trilleri. Luvut ovat lyhyitä, ja monet luvuista päättyvät cliffhangeriin. Tämä on ehdottomasti niitä kirjoja, joiden parissa tulee iltaisin valvottua ihan liian myöhään, kun kirjaa ei vain millään malttaisi laskea käsistään.

Chris Carter ei tuhlaa aikaa jonninjoutavuuksiin, mutta ilahduttavasti kirjailija on tuonut romaaniinsa omaa rikospsykologian tuntemustaan. Huippuälykäs etsivä Robert Hunter innostuu välillä luennoimaan työparilleen, ja nämä ovatkin mielestäni kirjan parasta antia.

Sarjan toinen osa Teloittaja ilmestyy suomeksi heti ensi syksynä, lokakuussa. Olen vielä vähän kahden vaiheilla, jatkanko tämän dekkarisarjan parissa. Kliseiset henkilöhahmot ja onnahtelevat dialogit vielä siedän, mutta kun kaiken lisäksi arvasin murhaajan hyvissä ajoin. Toisaalta Krusifiksitappaja on vasta esikoisromaani, joten dekkarisarja saattaa hyvinkin parantua edetessään.

Kustantaja Otava, 2022. 415 sivua.
Alkuteos The Crucifix Killer, 2009.
Suomennos Inka Parpola.