Ulvilan surma – Juttu 2472. Taas yksi kirja Ulvilassa vuonna 2006 tapahtuneesta selvittämättömäksi jääneestä henkirikoksesta. Juha Manner on toiminut Anneli Auerin puolustusasianajajana. Milla Ollikainen on dekkarikirjailija.

Nelilapsisen perheen isä, 51-vuotias sosiaalipsykologi ja henkilöstövalmentaja Jukka S. Lahti surmattiin kodissaan Ulvilassa 1. joulukuuta vuonna 2006. Poliisi epäili aluksi ulkopuolista hyökkääjää. Vuonna 2008 epäilykset kääntyivät uhrin leskeen, ja lopulta Anneli Aueria esitettiin syylliseksi miehensä murhaan. Syytettä käsiteltiin eri oikeusasteissa, kunnes vuonna 2015 hovioikeus vapautti Auerin murhasyytteestä. Anneli Auer sai mittavat vahingonkorvaukset.

Ulvilan surma -teos avaa, miltä Anneli Auerin oikeusprosessi näytti puolustusasianajajan silmin ja miten Juha Manner onnistui vapauttamaan Suomen kuuluisimman lesken murhasyytteestä.

Viime vuonna julkaistiin Pauli Kuusirannan ja JP Koskisen kirja Ulvilan murhasta. Tutkinnanjohtaja Pauli Kuusiranta on vakuuttunut Anneli Auerin syyllisyydestä. Asianajaja Juha Mannerin mielipide on sen sijaan täysin päinvastainen, hänen mielestään syytön leski on päätynyt julman ajojahdin kohteeksi. Manner kritisoi poliisien toiminnan lisäksi myös toimittajia, jotka tuomitsivat Auerin julkisesti syylliseksi ja näin pelasivat syyttäjien pussiin.

Kuusirannan ja Koskisen teos ei antanut minulle juurikaan mitään uutta, mutta tämä Mannerin ja Ollikaisen kirja avasi kiinnostavasti erilaisen näkökulman tuttuun murhatapaukseen. Näistä kahdesta Ulvilan murhaa käsittelevästä teoksesta Mannerin ja Ollikaisen kirja on myös paremmin kirjoitettu. Manner ei samalla tavalla sorru jankkaamaan, vaan tämä kirja on mielestäni asiallisempi ja informatiivisempi, jopa dekkarimaisempi.

Olisin mielelläni lukenut enemmänkin oikeudenkäynneistä eri asteissa sekä Mannerin työstä Auerin puolustusasianajajana. Nyt tämä oli ehkä vähän turhankin tiivistetty paketti. Parisataasivuisen kirjan lukaisi helposti yhdessä illassa.

Vieläköhän tähän tapaukseen löytyisi uusia käänteitä ja uusia näkökulmia? Jääkö Ulvilan henkirikos ikuisesti selvittämättömäksi? Mahtaakohan joku kirjoittaa tapauksesta vielä yhden kirjan? Jäämme odottamaan.

Into Kustannus, 2024