Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Olen lukenut viime aikoina monta raskasta kirjaa. Nyt lomalla halusin heittää aivot narikkaan, lukea jotain kevyempää. Kirjapinosta löytyi Rebecca Serlen Viisi vuotta myöhemmin, joka vaikutti juuri täydelliseltä lomalukemiselta.

Päähenkilö Dannie on kihlautunut unelmiensa poikaystävän kanssa ja saanut hartaasti toivomansa työpaikan tuntetusta lakitoimistosta. Mutta sitten Dannie näkee unessaan itsensä viiden vuoden kuluttua. Hänen elämänsä ei näytä yhtään siltä, millaiseksi hän tulevaisuutensa on kuvitellut. Uni jää vaivaamaan Dannien mieltä. Mutta uskaltaako hän heittäytyä kohtalon vietäväksi?

Rebecca Serlen Viisi vuotta myöhemmin onnistui vähän yllättämään minut. Odotin hattaranpunaisia haaveita ja höttöistä romantiikkaa, taas yhtä epäuskottavan täydellistä tarinaa rikkaista ja etuoikeutetuista newyorkilaisista. Ja sellainen tämä kirja onkin. Mutta sen lisäksi tämä kirja kertoo myös läheisistä ystävyksistä, heittäytymisestä ja rohkeudesta. Imelien hetkien ohessa käsitellään rankkojakin aiheita, kuten läheisen vakavaa sairastumista.

Mutta kun kirjaa on lukenut puoleen väliin, eikä päähenkilön elämä herätä vieläkään mielenkiintoa, minun olisi ehkä pitänyt ymmärtää luovuttaa ja jättää kirja kesken. Päähenkilö on liian täydellinen, liian väsymätön. Kuvailu on puisevaa ja dialogit kömpelöitä. Kirjan loppupuoli on alkua vetävämpi, mutta melkoiseen lässähdykseen tämä lopulta päättyy.

Paljon tätä Rebecca Serlen romaania on kehuttu. Minun kirjani tämä ei kuitenkaan valitettavasti ollut, mutta enpä minä yleensäkään pidä chick litistä ja kevyistä rakkausromskuista. Mikäli kyseinen genre kuuluu sinun suosikkeihisi, suosittelen avoimin mielin antamaan mahdollisuuden Viisi vuotta myöhemmin -romaanille.

Kiitos arvostelukappaleesta Otavalle!

Englanninkielinen alkuteos In Five Years, 2020.
Suomentanut Jaakko Kankaanpää.
Kustantaja Otava, 2021. 256 sivua.