Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Lääkärinlausunto Wahlroosista saatiin lokakuun viimeisenä päivänä. Sen otsikko oli: ”Lääkärinlausunto vajaamielislaitokseen haettavasta.” Lääkärin nimestä ei lääkärikäsialan takia saa selvää: hän kirjoittaa, että lapsi on mongoloidi, hänellä on tyypillinen ulkomuoto ja kielen kärki suusta ulkona, muuten kehollinen tila on varsin hyvä, paino 4 520 grammaa, aistimissa ei tiettävästi ole vikaa, nukahtaa kun alkuun pääsee mutta huohottaa nukkuessaan. Laitoshoitoon pääsy on lääkärin mielestä välttämätöntä perhesyistä.

Antti Tuurilla on takanaan erittäin pitkä ja tuottelias kirjailijan ura. Hän on kirjoittanut romaaneja, elokuva- ja televisiokäsikirjoituksia, näytelmiä, kuunnelmia ja lehtikirjoituksia. Hänen tuotantoaan on käännetty yli kahdellekymmenelle eri kielelle.

Mies kuin pantteri – Wahlroosin elämä on Antti Tuurin tuorein teos. Kirja kertoo Tuurin entisen vaimon pikkuveljestä Jukka Jalmari Wahlroosista. Tuuri on päässyt seuraamaan Wahlroosin elämää yli viiden vuosikymmenen ajan ja toimii tämän edunvalvojana.

Kun Jukka Wahlroos syntyi vuonna 1955, lääkärit suosittelivat pojan antamista vajaamielislaitokseen, ettei lapsi pilaisi perheen elämää. Wahlroosilla on nimittäin Downin oireyhtymä. Tai niin kuin silloin aikoinaan sanottiin: lapsi oli mongoloidi. Wahlroosin vanhemmat eivät kuitenkaan halunneet sulkea poikaa hoitolaitokseen, vaan he kasvattivat hänet kotonaan.

Erityiskoulussa Wahlroos oppi lukemaan ja kirjoittamaan, vaikkakin luetun ymmärtämisessä oli hankaluuksia ja kirjoituksissa usein kirjoitusvirheitä. Yhteen- ja vähennyslaskut tuottivat suuria vaikeuksia, eikä Wahlroos oppinut koskaan ymmärtämään rahan arvoa.

Nykyään Jukka Wahlroos viettää eläkepäiviään palvelutalossa. Alzheimerin tauti on heikentänyt Wahlroosin kuntoa, mutta 66-vuotias Wahlroos on saanut elinvuosia paljon enemmän kuin synnytyslaitoksen lääkärit hänelle ennustivat. Wahlroos on saanut hyvää hoitoa ja huolenpitoa, hän on saanut käydä koulua ja tehdä työtä, harrastaa ja matkustella.

Mies kuin pantteri – Wahlroosin elämä on sydämellinen ja koskettava teos. Antti Tuuri kertoo Jukka Wahlroosin tarinan kaunistelematta, rehellisesti ja elämänmakuisesti. Elämä Wahlroosin kanssa ei aina ole helppoa, mutta Tuurin tapa kuvata Wahlroosin elämää on inhimillinen ja lämmin.

Kirjassaan Antti Tuuri tuo laajasti esiin kehitysvammaisten asemaa. Kuinka kehitysvammaisia on kohdeltu viimeisten vuosikymmenten aikana. Toisaalta suhtautuminen on muuttunut suopeammaksi, mutta sikiöseulontojen yleistyttyä Down-lapsia syntyy aiempaa vähemmän. Tuuri ei sorru saarnaamaan, vaan sikiön abortointi on jokaisen vanhemman henkilökohtainen päätös.

Kirjassa sivuja on vain 158 ja teksti on suurikokoista, joten tämä on nopeasti luettu. Pienestä koostaan huolimatta kirja tarjoaa painavaa asiaa jokaisen ihmisen oikeudesta elää arvokasta elämää.

Kustantaja Otava, 2022. 158 sivua.
Kansi Kirsti Maula.