Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ruotsissa asuvan Milka Hakkaraisen Ei verta rantaa rakkaampaa nappasi Suomen Dekkariseuran myöntämän Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjan. Mukavan kepeän ja sopivasti purevan dekkarin keskiössä oli ruotsinsuomalaisen Skutskärin nurkkakuntaiset asukkaat. Ja nyt riemukseni pääsen taas reissaamaan Ruotsiin, Hakkaraisen toinen dekkari on nimeltään Maa kauhein isien.

Suomalaisia sukujuuriaan häpeillyt tukholmalainen poliisi Jani Peranto on tullut sinuiksi suomalaisuuteensa kanssa. Sinkkuelämään totutteleva Jani käyttää ylpeänä i-kirjainta etunimessään ja puhuu suomea. Mutta Jania mietityttää hänen suomalaisen ystävänsä käytös, Jukka on ollut niin salamyhkäinen viime aikoina. Ja sitten Tukholmassa tapahtuu voimakas räjähdys.

Ruotsinsuomalaisessa lehdessä työskentelevä rikostoimittaja Rosa Riemunen asuu nykyisin Gävlessä ja luo uraa true crime -kirjailijana. Vastikään ilmestynyt Skutskärin tapahtumiin perustuva kirja on ollut menestys, ja nyt Rosa suunnittelee jo uuden kirjan kirjoittamista. Aihe uudelle kirjalle löytyykin yllättäen, kun Rosa pääsee suomalaismafian jäljille.

Maa kauhein isien on sujuvasti kirjoitettu, helppolukuinen dekkari, jota lukiessa sivut kääntyilevät melkeinpä kuin itsestään. Ilahduttavasti Hakkarainen ei ole jäänyt pyörimään vain Skutskärin tuttuihin ympyröihin, vaan päähenkilöiden elämä on mennyt eteenpäin. Skutskäria ei kuitenkaan ole täysin unohdettu, ja tragikoominen ruotsinsuomalaisuus näkyy yhä vahvasti kirjan sivuilla. Rintaan tatuoidaan Suomileijonan kuva ja radiosta kuunnellaan melankolisia suomalaisia iskelmiä.

Dekkarin sivuilla esiintyy muun muassa pommiräjähdyksiä, sairaalareissuja, kuolonuhreja, järjestäytynyttä rikollisuutta. Milka Hakkarainen ei kuitenkaan yritä shokeerata raaoilla, väkivaltaisilla yksityiskohdilla, vaan hän juoksuttaa tarinaansa eteenpäin tuttuun kevyeen tyyliinsä. Vaikka rikosjuoni on melkoisen heppoinen ja harmillisen epäuskottava, viihdyin taas oikein mainiosti Janin ja Rosan seurassa.

Myllylahti, 2022. 350 sivua.
Kansi Kaisu Sandberg.

* * *

Milka Hakkaraisen dekkarit:
1. Ei verta rantaa rakkaampaa, 2021
2. Maa kauhein isien, 2022