Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Pimeydessä on joku, joka haluaa satuttaa minua.

Ruotsalaiskirjailija Camilla Greben uusin dekkari on minulle aina yksi vuoden odotetuimmista romaaneista. Greben dekkarit ovat minulle olleet silkkaa lukunautintoa alusta loppuun. Upeaa henkilökuvausta ja jännittäviä juonenkäänteitä. Grebe on täysin ansaitusti napannut peräti kahdesti pohjoismaiden parhaalle rikosromaanille myönnettävän Lasiavain-palkinnon.

Levoton mieli on vanhempaa tuotantoa. Julkaistu alun perin jo vuonna 2009, mutta kirja suomennettiin vasta nyt, 13 vuotta myöhemmin. Levoton mieli käynnistää Siri Bergman -sarjan, jonka Camilla Grebe on kirjoittanut yhdessä psykologina työskentelevän sisarensa Åsa Träffin kanssa.

Kirjan alkuasetelma on mielenkiintoinen. Psykologi ja psykoterapeutti Siri Bergman on 34-vuotias lapseton leski, hänen miehensä menehtyi vuosi sitten traagisessa sukellusonnettomuudessa. Siri on lapsesta saakka pelännyt pimeää, ja hiljaisessa talossa yksin asuminen pahentaa hänen ahdistustaan. Hän lääkitsee pimeänpelkoaan iltaisin viinillä ja nukkuu öisin valot päällä.

Sitten Sirin postilaatikkoon tipahtaa uhkaava valokuva, ja hän saa pimeän lisäksi muutakin pelättävää. Mutta vakoileeko joku todellakin Siriä ja haluaa hänelle pahaa? Vai onko tämä kaikki vain humalaisen vainoharhaista kuvitelmaa?

Kuivaan hien otsalta kädelläni, joka vapisee niin, että kykenen tuskin hallitsemaan sen liikkeitä, ja totean: Elämäni. Ei ole enää minun.

Sirin elämän seuraamisen ohessa päästään tutustumaan myös hänen asiakkaisiinsa. Yksi kärsii rajatilapersoonallisuushäiriöstä, toinen syömishäiriöstä, kolmas pakko-oireisesta häiriöstä. Kirjan toinen kirjoittaja, Åsa Träff, on koulutukseltaan psykologi ja sen huomaa tekstistä. Ainakin näin maallikolle kirjan tapausten käsittelystä syntyy ammattitaitoinen ja asiantunteva vaikutelma, vaikkakin psykoterapeutti Siri on itse ajoittain epävakaan ja ammattitaidottoman oloinen.

Siskosten Camilla Greben ja Åsa Träffin kirjoittama Levoton mieli on kelpo esikoisromaani ja kirjasarjan avaus. Henkilöhahmot, erityisesti Sirin työkaverit ja asiakkaat, ovat kiinnostavia. Juoni koukuttaa, harhauttaa, yllättää. Eikä loppuratkaisu ollut liian ilmiselvä vaikkakin arvattavissa.

Levoton mieli ei kuitenkaan aivan yllä Greben viimeisempien dekkarien tasolle. Ne Grebelle nykyisin ominaiset monitahoisuus, syvyys, puhuttelevaisuus jäivät tässä esikoisessa vielä puolitiehen. Mutta oli tämä niin hyvä paketti, että toivottavasti Gummerus jatkaa Siri Bergman -sarjan suomentamista pian!

Kustantaja Gummerus, 2022. 368 sivua.
Alkuteos Någon sorts frid, 2009.
Suomennos Markus Myllyoja.