IMG_20200103_220726_716.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Golden State Killer aiheutti kauhua Kaliforniassa 1970- ja 1980-luvuilla. Hän tarkkaili uhrejaan kärsivällisiä viikkojen, jopa kuukausien ajan, ennen kuin hän murtautui taloon keskellä yötä. Hänellä on kontollaan viitisenkymmentä seksuaalirikosta Pohjois-Kaliforniassa ja vähintään kymmenen sadistista murhaa Etelä-Kaliforniassa. Sitten, yli kymmenen kauhun vuoden jälkeen, hän yhtäkkiä katosi.

Toimittaja, käsikirjoittaja ja bloggaaja Michelle McNamara (1970-2016) tutki omin päin vuosien ajan Golden State Killerin tapausta. Hän kahlasi läpi poliisien arkistoja, haastatteli etsiviä, uhreja ja omaisia. Valitettavasti McNamara menehtyi nukkuessaan yllättäen vuonna 2016 ennen kuin hän ehti viimeistellä kirjansa. Eikä hän siis päässyt näkemään, että Golden State Killer saatiin viimein kiinni kaksi vuotta myöhemmin, keväällä 2018.

Olen vältellyt true crime -kirjallisuuden lukemista, koska en halua latistaa kammottavia murhia pelkäksi viihteeksi. Golden State Killerin rikokset ovat erittäin julmia. Uhrien ja omaisten elämä muuttui pysyvästi. Michelle McNamara ei vähättele seksuaalirikosten ja murhien tuottamaa tuskaa, ei väheksy niiden jättämiä pysyviä jälkiä, mutta en myöskään kokenut McNamaran mässäilevän karmeilla tapahtumilla. McNamara osaa kirjoittaa tyylikkäästi. Tosiasiat kerrotaan, mutta ote on inhimillinen.

Kirjassa keskitytään poliisien, tutkijoiden ja myös McNamaran itsensä tekemiin tutkimuksiin. Ja tämä on se osuus, joka minua kiinnostaa. En halua tietää jokaista yksityiskohtaa järkyttävien tapahtumien kulusta, en halua kurkistaa rikollisen pään sisälle. Sen sijaan minua kiinnostaa, mitä rikospaikoille jätetyt todisteet kertovat tapauksen tutkijoille. Ja huh, millaisen työn Michelle McNamara on itse tehnyt Golden State Killeriä jäljittäessään!

Kirjan esipuheen on kirjoittanut kirjailija Gillian Flynn, joka ihailee kovasti Michelle McNamaran tekemää sinnikästä työtä. Kirjan jälkisanat on kirjoittanut McNamaran puoliso, näyttelijä Patton Oswalt. Koska McNamara menehtyi kirjan ollessa vielä kesken, Paul Haynes ja Billy Jensen ovat viimeistelleet kirjan McNamaran tekstien pohjalta. Kirjan jälkisanoissa valotetaan myös lyhyesti vuoden 2018 Golden State Killerin pidätystä.

Katoan yön pimeyteen on koukuttava ja tiukasti ottessaan pitävä teos. Kirja on hetkittäin raskasta luettavaa, niin aiheensa kuin myös dokkarimaisen sävynsä takia, mutta eihän tälle voi antaa vähempää kuin täydet viisi tähteä. Vakuuttava ja vaikuttava, hätkähdyttävä ja hämmästyttävä. Surullista että Michelle McNamara ei itse ehtinyt todistaa kirjansa julkistamista eikä Golden State Killerin pidätystä.

Vaikka pidinkin kovasti Michelle McNamaran kirjasta, minusta ei kehkeytynyt kertaheitolla true crime -kirjallisuuden suurta fania. Taidan jatkossakin lukea mieluiten keksityistä rikoksista, kuvitteellisista rikollisista.

Kiitokset arvostelukappaleesta Atenalle!

Englanninkielinen alkuteos I’ll Be Gone in the Dark, 2018.
Suomentanut Aura Nurmi.
Kustantaja Atena, 2019. 413 sivua + valokuvaliite.