img_20161101_192608.jpg

Tässäpä on taas yksi kotimainen dekkarikirjailija, jonka kirjoja en ole koskaan aiemmin lukenut. Tapani Bagge on kuitenkin julkaissut jo satakunta kirjaa, joista kahdeksantoista on rikosromaaneja. Vuonna 2007 Bagge sai dekkaristaan Musta taivas Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinnon. Pikku enkeli aloittaa uuden Elviira Noir -trilogian, jonka päähenkilöitä ovat rikoskomisario Sundman ja hänen tiiminsä. Kiitos arvostelukappaleesta Crime Timelle, kiitos tutustuttamisesta Tapani Baggeen!

Ojassa oli jonkin verran vettä ja siinä kellui mahallaan joku, jonka pitkät vaaleat hiukset olivat levinneet viuhkaksi hänen päänsä ympärille. Kädet olivat levällään kuin tyyppi olisi ollut lähdössä lentoon, mutta ei se hievahtanutkaan. Vaaleanharmaan hupparin huppu oli vähän revennyt. Jalassa oli ehjät vaaleansiniset farkut ja kirkkaanpunaiset tennarit.

Pienessä Elviiran kaupungissa tapahtuu peräti kaksi henkirikosta saman illan ja yön aikana. Uskovaisen perheen 16-vuotiaan tytön ruumis löytyy ojasta, ja vartija on pudonnut lehtitalon porrastasanteelta pää edellä ala-aulan marmorilattiaan. Liittyvätkö kuolemantapaukset toisiinsa? Miksi heidät murhattiin?

Pikku enkeli -rikosromaanin luvut ovat lyhyitä, ja Tapani Bagge kuljettaa tarinaa vauhdikkaasti. Yhden luvun jälkeen tekee mieli ahmaista vielä seuraava luku ja sitten taas seuraava. Jokaiseen lukuun on nimittäin ujutettu nerokas koukku. Lukija ei malttaisi laskea kirjaa käsistään, vaikka kello on jo paljon ja väsymys kirvelee silmissä.

Rikostutkinnan ja epäiltyjen jututtamisen ohessa Baggen dekkarissa käsitellään monia ajankohtaisia teemoja, kuten muun muassa maahanmuuttokriittisyyttä ja talousrikoksia. Repliikit ovat nasevia, ja poliisien välisiä keskusteluja sävyttää miellyttävästi musta huumori.

Vaikka kirjan keskiössä on kaksi murhaa, Tapani Baggen Pikku enkeli on harvinaisen siivo rikosromaani, ilman iljettävillä yksityiskohdilla mässäilyä. Epäiltyjä on matkan varrella kiitettävän paljon, eikä syyllisten arvaaminen ole lukijalle helppoa. Mainiota marrasjännitystä!

– Tiedätte varmaan, että Elviira oli alkujaan Degerbyn kylä samannimisen kartanon mukaan?
– Tiedän. Ja kuningas Aadolf Fredrik perusti tänne 1700-luvulla linnoituksen ja kaupungin ja nimesi ne rakastajattarensa, hovineito Elvira Stenhammaren mukaan.
– Oletteko te koskaan miettinyt, millainen kaupungista olisi mahtanut tulla, jos kuningas olisikin nimennyt tämän kuningatar Loviisa Ulriikan mukaan?
– Ei kai nimi kaupunkia pahenna, Töltti sanoi ja lähti.
Mutta ajatus jäi vaivaamaan häntä.

Julkaistu vuonna 2016.
Kustantaja Crime Time. 213 sivua.
Kannen ulkoasu Jussi Kaakinen.

marrasjc3a4nnitystc3a4-20161

Osallistun tällä Tapani Baggen hienolla dekkarilla Marrasjännitystä-teemaviikkoon, jonka emäntänä toimii Tuijata – Kulttuuripohdintoja -blogi. Jännitys ja kauhu sopivat mitä parhaiten marraskuulle! Sana marras tarkoittaa kuolemaa tekevää ihmistä tai kuollutta. Marraskuussa luonto on martaana eli kuollut. Ja vielä kaiken lisäksi lauantaina 5. marraskuuta vietetään vainajien muistopäivää eli pyhäinpäivää.