Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Sysimusta sydän (The Ink Black Heart, suom. Ilkka Rekiaro) on Robert Galbraithin kuudes dekkari. Robert Galbraith on nimimerkki, jonka takaa löytyy Harry Potter -kirjoistaan tunnetuksi tullut brittiläinen naiskirjailija J. K. Rowling. Galbraithin romaanien päähenkilöinä häärivät 40-vuotias yksityisetsivä Cormoran Strike ja hänen 30-vuotias yhtiökumppaninsa Robin Ellacott.

Tälläkin kertaa etsivätoimistolla on useampi toimeksianto ja kaikilla toimiston työntekijöillä riittää kiirettä. Yksi tapaus on kuitenkin kaikkein kinkkisin ja kiinnostavin.

Suositun animaatiosarjan Sysimusta sydän luoja Edie Ledwell ryntää toimistoon ja anelee Robin Ellacottin apua. Netissä nimimerkkiä Anomia käyttävä henkilö on ottanut päämääräkseen tehdä Edien elämästä mahdollisimman sietämätöntä ja häiriköi häntä päivittäin. Epätoivoinen Edie haluaa Robinin selvittävän nettitrollin henkilöllisyyden. Robin kuitenkin kieltäytyy ottamasta juttua hoitaakseen, koska verkkotutkimukset eivät ole heidän toimistonsa alaa. Tapaus jää kuitenkin kaihertamaan Robinin mieltä. Ja pari viikkoa myöhemmin Edie Ledwell löydetään kuoliaaksi puukotettuna hautausmaalta.

Aiemmatkaan Cormoran Strike -dekkarit eivät ole olleet mitään ohuita romaaneja, mutta Sysimusta sydän on näistä kaikkein kookkain, yli tuhatsivuinen järkäle. Juonenkäänteitä ja -kiemuroita on siis luvassa yllin kyllin. Ihmissuhdesotkuista ja asunnon metsästyksestä aina äärioikeistolaiseen ryhmään ja taideyhteisön jäseniin.

Perinteisemmän kerronnan ohessa kirjaan on ripoteltu muun muassa uutisjuttuja ja tviittejä sekä pitkiä chattikeskusteluja. Dekkarin paksuus selittyykin osittain näillä netissä käydyillä keskusteluilla. Keskustelut vievät kirjasta pitkiä pätkiä kerrallaan, ja välillä sivulla on jopa kolme chattiketjua rinnakkain.

Kolmesataa sivua luettuani vaihdoin äänikirjaan ja kuuntelin parissa päivässä kirjan loppuun. Kun kirja on näin paksu, äänikirjalla on mittaa huikeat 35 tuntia ja 10 minuuttia. Onneksi 1,75-kertaisella nopeudella kuunneltuna urakka ei ollut aivan yhtä massiivinen. Äänikirjan lukijana on näyttelijä Eero Saarinen, jonka ääni miellyttää omaa korvaani.

Vaikka kirjalla on runsaasti pituutta, Cormoran Striken ja Robin Ellacottin tutkimukset jaksoivat viihdyttää minua loppuun saakka. Sysimusta sydän olisi kuitenkin ollut vieläkin timanttisempi dekkari, jos kirjailija olisi malttanut karsia turhia rönsyjä, typistää henkilögalleriaa ja lyhentää chattikeskusteluja.

Kustantaja Otava, 2022. 1054 sivua.
Alkuteos The Ink Black Heart, 2022.
Romaanin suomennos Ilkka Rekiaro.
Runokatkelmien suomennos Riina Vuokko ja Sirkka-Liisa Sjöblom.

* * *

Cormoran Strike -dekkarit:
1. Käen kutsu (The Cuckoo’s Calling 2013)
2. Silkkiäistoukka (The Silkworm 2014)
3. Pahan polku (Career of Evil 2015)
4. Valkoinen kuolema (Lethal White 2018)
5. Levoton veri (Troubled Blood 2020)
6. Sysimusta sydän (The Ink Black Heart 2022)