Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Tämä on sivistynyt maailma: kirjoja ja kirjastoja, teetä ja leivonnaisia. Miten on mahdollista, että tässä samassa maailmassa ihmisiä murhataan vain muutaman sanan tähden?

Murhan käsikirjoitus (The Postscript Murders, suom. Riina Vuokko) on toinen osa englantilaisen Elly Griffithsin uudesta Harbinder Kaur tutkii -sarjasta. Elly Griffiths on tullut tunnetuksi luuarkeologi Ruth Gallowaysta kertovista dekkareistaan.

Rikosylikonstaapeli Harbinder Kaur on intialaistaustainen rikosylikonstaapeli, toisen polven maahanmuuttaja. Harbinder asuu vanhempiensa luona ja pääsee päivittäin nauttimaan äitinsä laittamista herkullisista ruuista. Harbinder on vanhempiensa pettymykseksi yhä 36-vuotiaana naimaton ja lapseton. Hän ei ole kertonut vanhemmilleen olevansa lesbo.

Tällä kertaa Harbinder Kaur selvittelee 90-vuotiaan Peggy Smithin kuolemantapausta. Kun iäkäs nainen löydetään kuolleena kotoaan, tapaus kuitataan luonnolliseksi kuolemaksi. Mutta sitten selviää, että dekkareita rakastaneella vanhuksella oli erikoinen salaisuus. Peggy oli työskennellyt dekkarikirjailijoita auttavana murhakonsulttina. Ja joku oli lähettänyt Peggylle ennen tämän kuolemaa uhkaavan postikortin.

Harbinder Kaurin lisäksi romaanissa on keskiössä muutama henkilö, joilla kaikilla on jokin yhteys kuolleeseen Peggyyn ja jotka kaikki yhdessä alkavat tutkia arvoituksellista tapausta. Ukrainalainen Natalka Kolisnyk työskentelee kotihoidossa, hän löysi Peggyn ruumiin. Kahdeksankymppinen Edwin Fitzgerald on Peggyn naapuri ja hyvä ystävä. Entinen munkki Benedict Cole pitää rantakahvilaa Peggyn asunnon lähellä ja tunsi hänkin Peggyn hyvin.

Ensimmäisen Harbider Kaur -kirjan Muukalaisen päiväkirjat myötä en vielä ihan täysin lämmennyt tälle uudelle dekkarisarjalle, mutta Murhan käsikirjoitusta lukiessani olin jo myyty. Tunnelmallinen miljöö ja symppikset henkilöhahmot. Leppoista ja humoristista kerrontaa, jännittäviä käänteitä ja tiukkoja tilanteita. Hyvän mielen dekkari.

Kustantaja Tammi, 2023. 347 sivua.
Alkuteos The Postscript Murders, 2020.
Suomennos Riina Vuokko.
Kansi Markko Taina.

* * *

Harbinder Kaur tutkii -sarja:
1. Muukalaisen päiväkirjat (The Stranger Diaries 2018, suom. 2022)
2. Murhan käsikirjoitus (The Postscript Murders 2020, suom. 2023)