Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Huoli voimistuu sydneyläisnaisesta, joka nähtiin viimeksi kymmenen päivää sitten. Poliisi on tänään vedonnut yleisöön saadakseen tietoja entisen tennisvalmentajan, Joy Delaneyn, olinpaikasta.
Kadonnut nainen on 69-vuotias, ja katoamisilmoituksen tekivät hänen aikuiset lapsensa, mutta toistaiseksi poliisi ei ole tavoittanut häntä. Perheenjäsenet kertovat saaneensa Valentinuksen päivänä tekstiviestin, jota luonnehditaan epätyypilliseksi.

Omena ei kauas putoa (suom. Helene Bützow) on uutta Liane Moriartya. Vaikka tämän australialaiskirjailijan tuotannon taso on ollut vaihtelevaa, olen innoissani ahminut kaikki häneltä suomennetut kirjat. Olen ihastunut hänen tyyliinsä yhdistellä kepeää viihdettä ja pientä jännitystä vangitsevaksi kokonaisuudeksi. Taustalla väreileviä herkullisen uhkaavia salaisuuksia jotka lopulta nousevat synkkinä pintaan. Moriartyn romaanit eivät ole puhtaita trillereitä mutta eivät ihan höttöistä hömppääkään. Ahmittavan nautittavaa!

Tällä kertaa pääsemme tutustumaan sydneyläiseen Delaneyn perheeseen. Stan ja Joy ovat tavanneet nuorina tennismestareita, ja aktiivisen urheilu-uran loputtua he ovat työskennelleet valmentajina omassa tenniskoulussaan. Heidän harmikseen kukaan heidän neljästä aikuisesta lapsestaan ei halunnut jatkaa yrityksen pitämistä, joten Stan ja Joy ovat myyneet Delaneyn Tennisakatemian ulkopuolisille ostajille. Nyt he yrittävät nauttia eläkepäivistä.

Asiat ovat päällisin puolin hyvin, mutta 69-vuotias Joy on onneton. Ilman tenniskouluaan he ovat vain yksi pariskunta suurten ikäluokkien joukossa. Heillä ei ole muita harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita kuin tennis. Eikä kukaan heidän neljästä lapsestaan ole suonut heille vielä lastenlasta, joka toisi eloa heidän eläkepäiviinsä.

Eräänä iltana Stanin ja Joyn talon ovelle ilmestyy tuntematon nuori nainen, pahoinpideltynä ja hädissään. Ystävällinen Joy päättää auttaa naista, ruokkia ja majoittaa tämän. Mutta kuka on tämä heidän ovelleen tupsahtanut nainen ja mitä hän haluaa?

Ja sitten muutamaa kuukautta myöhemmin Joy yllättäen katoaa. Juorut alkavat levitä. Olivatko Stan ja Joy sittenkään niin täydellinen pariskunta? Miksi Joy olisi lähtenyt jonnekin ilman kännykkäänsä? Miksi Stanilla on kasvoissaan naarmuja?

Joyn ja Stanin avioliitosta oli tullut julkista omaisuutta. Jokaisella oli siitä mielipide. Jotkut sanoivat, etteivät olleet koskaan nähneet onnellisempaa parisuhdetta kentällä eivätkä sen ulkopuolella. – – Jotkut taas väittivät, että se oli pelkkää julkisivua. Kuvattiin vuosien varrella havaittuja pieniä merkkejä parisuhdeongelmista, väkivallasta, tyytymättömyydestä, uskottomuudesta ja taloudellisista vaikeuksista. – – Puheet Joyn ja Stanin avioliitosta tuntuivat hirveältä yksityiselämän loukkaamiselta.

Liane Moriartyn Omena ei kauas putoa on hykerryttävän kutkuttava ja herkullisen humoristisen perhedraama. Viihdyttäviä ihmissuhdekiemuroita joihin oli ihanaa uppoutua helteisenä juhannusviikonloppuna.

Moriartylle tyypilliseen tapaan romaani on varsinkin alkupuolella hidastempoinen. Henkilöhahmoihin tutustutaan rauhassa ja tarinaa rakennetaan hiljalleen. Juonta kuljetetaan eteenpäin kahdessa eri aikatasossa, välillä seuraillaan tapahtumia nykyhetkessä Joyn katoamisen jälkeen ja välillä palaillaan taaksepäin aikaan ennen perheenäidin katoamista.

Omena ei kauas putoa ei aivan ole parasta Moriartya, mutta viihdyin mainiosti Delaneyn perheen seurassa. Yli viisisataa sivua ei tuntunut yhtään liialliselta. Kirjan loppupuolella Moriarty tosin sortuu turhaan selittelyyn, ehkä palasen lopusta olisi voinut napsaista pois. Mutta tykkäsin!

Kustantaja WSOY, 2022.
Alkuteos Apple Never Falls, 2021.
Suomennos Helene Bützow. 537 sivua.