Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Geoetsivät ja revontulten salaisuus on jo 12. osa alakouluikäisille suunnatusta Geoetsivät-sarjassa. Minulle tämä on kuitenkin vasta ensimmäinen lukemani Geoetsivät-kirja. Mutta tämän perusteella voisin toistekin lähteä seikkailemaan Geoetsivien kanssa.

Kirjan päähenkilö on kuudesluokkalainen Raparperi. Hänen perheeseensä kuuluu isä ja tämän miesystävä Pekka. Tehokkaan Geoetsivät-ryhmän muodostavat Raparperi, hänen ystävänsä Emmi ja tämän pikkusisko Salli, lisäksi Petteri ja Pasi-Antero.

Geoetsivät ovat matkustaneet joululoman viettoon Lappiin Muonioon. Ohjelmassa on muun muassa geokätköilyä, revontulien ihastelua ja lumiveistoskisaa. Hauskat lomapäivät saavat kuitenkin kurjan käänteen, kun juuri ennen lumiveistoskisan voittajan julkistamista paljastuu kauhea tuhotyö. Etsivät päättävät selvittää syyllisen.

Kirjan teksti on suurikokoista. Minä koin fontin olevan jopa häiritsevän isoa. Tottuneelle lukijalle näin suurta tekstiä on joskus hidasta ja hankalaa lukea, mutta kirjan kohderyhmä, alakoululaiset, tuskin panevat pahakseen kirjan isotekstisyyttä.

Kirjan mustavalkoisen kuvituksen on piirtänyt Jari Paananen. Kuvitusta on kuitenkin kovin niukasti, ja 154-sivuisen kirjan kuvat voi melkeinpä laskea yhden käden sormilla. Harjaantumattomampi alakouluikäinen lukija saattaa jäädä kaipailemaan lisää kuvitusta.

Johanna Hulkon Geoetsivät ja revontulten salaisuus tarjoilee kevyttä jännitystä, humoristisia sattumuksia ja yllättäviä käänteitä. Viihdyttämisen oheen on ujutettu tietoa geokätkeilystä ja pohdiskellaan valosaasteen vaikutuksia luonnolle. Kaiken kaikkiaan oikein toimiva paketti!

Karisto, 2021. 154 sivua.
Kirjoittanut Johanna Hulkko.
Kuvittanut Jari Paananen.