Kolmastoista (Thirteen, suom. Päivi Paju) on pohjoisirlantilaisen Steve Cavanaghin menestysromaani. Harmillisesti Eddie Flynn -sarjan suomentaminen aloitetaan vasta tästä neljännestä osasta, mutta onneksi Kolmastoista on oma itsenäinen tarinansa, johon oli helppo uppoutua ilman aikaisempien osien tuntemusta.

Eddie Flynn on entinen ammattimainen huijari ja nykyinen piinkova lakimies. Hän saa yhteydenoton tunnetulta, varakkaalta puolustusasianajajalta, joka haluaa Eddien mukaan tiimiinsä. Edessä nimittäin on suuri murhaoikeudenkäynti ja hillitön mediasirkus.

Elokuvatähti Robert Solomon on syytettynä kahdesta murhasta. Vaikka todisteet viittaavat vahvasti näyttelijän syyllisyyteen, puolustus pyrkii tekemään parhaansa. Eddie Flynnin mielessä herää vahva ajatus näyttelijän syyttömyydestä. Ja onko Robert Solomon sittenkään oikeussalin ainoa näyttelijä?

Steve Cavanaghin Kolmastoista on oikeussalitrilleri, josta ei todellakaan puutu koukkuja ja käänteitä. Minun makuuni tämä on paikoitellen vähän turhankin kovaksikeitettyä kamaa, mutta juoni on hyvällä tavalla omaperäinen ja etenee sujuvasti. Saatanpa lukea seuraavankin osan, jos tätä sarjaa vielä suomennetaan.

Minerva, 2024
Suomennos Päivi Paju
Alkuteos Thirteen, 2018