Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Satumaa (Fairy Tale, suom. Ilkka Rekiaro) on kauhun kuninkaan Stephen Kingin uusin romaani. Satumaa ei tosin ole ihan perinteisintä kauhua, vaan tämä on pikemminkin yhdistelmä nuoren pojan kasvutarinaa, mielikuvituksekasta fantasiaromaania ja huimaa seikkailujännäriä.

Satumaan päähenkilö on 17-vuotias Charlie Reade. Hänen äitinsä menehtyi traagisessa onnettomuudessa kymmenen vuotta sitten, ja siitä saakka Charlie on asunut kaksin isänsä kanssa. Charlien päivät täyttyvät koulusta, urheilusta ja hyväntekeväisyystyöstä. Hän haaveilee stipendistä yliopistoon.

Sattumalta Charlie tutustuu ränsistyneessä talossa asuvaan kärttyiseen erakkoon. Vastuuntuntoinen Charlie auttaa Howard Bowditchia ja kiintyy Howardin saksanpaimenkoiraan nimeltä Radar. Kun Howard sitten äkillisesti kuolee, hän jättää testamentissaan koko omaisuutensa Charlielle. Teinipoika perii suuren talon, lukitun liiterin ja vanhan ontuvan koiran lisäksi c-kasetin, jolla Howard kertoo uskomattoman tarinan. Sen mukaan liiterissä on kaivo, kaivossa portaat ja portaiden päässä kokonaan toinen maailma. Satumaa.

Romaanin alkupuolisko on viiden tähden arvoista kerrontaa. Eläväistä, aitoa, uskottavaa. Erityiskiitos Ilkka Rekiarolle hienosta suomennoksesta! Pidän kovasti siitä, miten kirjassa kuvaillaan Charlien lapsuutta ja nuoruutta sekä Charlien ja Howardin tutustumista. Pystyin kuvittelemaan silmieni eteen Howardin repsahtaneen talon ja heinittyneen pihamaan, pahansisuisen vanhan miehen ja hänen uskollisen koiransa. Ja kun Howard sitten kuolee ja Charlie saa perinnön, Charlien kokema hämmennys, epäusko ja pelko tuntuvat täysin todellisilta.

Mutta kun Charlie laskeutuu alas kaivoon ja seikkailu alkaa, kirja muuttuu synkäksi ja väkivaltaiseksi fantasiaromaaniksi. Siedän romaaneissa jonkin verran yliluonnollisia, epäuskottavia elementtejä, mutta Kingin loihtima vinksahtanut satumaailma on minulle liian mielikuvituksellinen. Viittaukset klassikkosatuihin ja kauhukirjallisuuteen ovat kiinnostavia, mutta pahuutta hehkuva fantasiamaailma on silti masentavan ankea.

Kirjan loppusanoissa Stephen King kiittää kahta henkilöä hienosta kuvituksesta. Valitettavasti tässä suomenkielisessä painoksessa ei kuitenkaan ole lainkaan kuvitusta.

Niin paljon kuin yleensä Stephen Kingin romaaneja rakastankin, nyt on pakko sanoa, että tämä brutaali satufantasia Satumaa ei ollut minun palani kakkua.

Kustantaja Tammi, 2023. 656 sivua.
Alkuteos Fairy Tale, 2022.
Suomennos Ilkka Rekiaro.