Juokse tai kuole (Spring eller dö, suom. Terhi Vartia) on neljäs osa ruotsalaisen Maria Adolfssonin kirjoittamassa dekkarisarjassa, jonka tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Doggerlandin saarivaltioon. Minulla jäi tämä kirjasarja aikoinaan kesken kolmen osan jälkeen, mutta nyt päätin vihdoin palata Doggerlandiin.

Doggerlandin Pride-festivaali on alkamassa, kun joku alkaa yhtäkkiä ammuskella kohti ihmisiä. Tämän jälkeen ampuja surmaa itsensä. Viimeisillään raskaana oleva rikoskomisario Karen Eiken Hornby päättää selvittää tappajan motiivin. Onko kyseessä viharikos vai onko joukkomurhan takana sittenkin jotain muuta?

Maria Adolfssonin Juokse tai kuole on toimiva yhdistelmä rikostutkintaa ja Karenin yksityiselämää. Yksinkertaiselta vaikuttavasta ampumistapauksesta kehkeytyykin loppujen lopuksi varsin kiinnostava tutkinta. Karenin omassakin elämässä piisaa mukavasti draamaa.

Pitkästä aikaa kuuntelin kokonaisen kirjan äänikirjana. Nämä Doggerland-dekkarit toimivat mainiosti näin kuunneltuina. Lukijana on yksi suosikeistani, Karoliina Kudjoi. Taidanpa piakkoin kuunteluun myös sarjan viidennen osan.

Tammi, 2021
Suomennos Terhi Vartia
Äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
Alkuteos Spring eller dö, 2021