Musta lintu (Svartfågel, suom. Jonja Rajala) on ruotsalaiskirjailija Frida Skybäckin ensimmäinen dekkari ja käynnistää uuden rikostutkija Fredrika Stormista kertovan sarjan. En ole aiemmin lukenut Skybäckin romaaneja, mutta tämä dekkari herätti heti kiinnostukseni ja päätyi lukulistalleni.

Nuori, mustiin pukeutunut nainen juoksee kauhuissaan järvelle, aivan kuin hän pakenisi jotain metsässä olevaa. Järven ohut jää ei kestä, vaan nainen vajoaa hyisiin syvyyksiin ja hukkuu. Kukaan ei tunnu tietävän, mistä nainen oli yhtäkkiä tupsahtanut järvelle.

Kirjan alkuasetelma on jo varsin kiinnostava. Mutta vieläkin kiinnostavammaksi touhu menee, kun johtolangat alkavat osoittaa rikostutkija Fredrika Stormin oman suvun suuntaan. Fredrikan äiti katosi jäljettömiin parikymmentä vuotta sitten, eikä tämä suinkaan ole ainoa Fredrikan lähipiirissä sattunut selvittämätön tapaus.

Frida Skybäckin Musta lintu keskittyy väkivallan ja raakuuksien sijaan luomaan jännitettä ihmissuhteilla ja mysteereillä. Kerronta on sujuvaa, ja juoni imaisee hyvin mukaansa. Fredrika Storm ja hänen työparinsa Henry Calment ovat kumpikin mielenkiintoisia tyyppejä, ja myös sivuhenkilöiden joukosta löytyy monta persoonallista hahmoa. Ainoan miinuksen annan siitä, että kirja on melko pitkä ja olisi ehdottomasti kaivannut tiivistämistä.

WSOY, 2024
Suomennos Jonja Rajala
Alkuteos Svartfågel, 2022