2016-10-16-18.44.14.jpg.jpg

Antti Tuomaisen rikosromaaneja on julkaistu peräti 28 maassa, muun muassa Yhdysvalloissa, Kiinassa, Ranskassa, Saksassa ja Brasiliassa. Hän on napannut Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinnon, ja Synkkä niin kuin sydämeni -romaanista on tekeillä elokuva. Mies joka kuoli on Tuomaisen kuudes teos.

Häpeäkseni on tunnustettava, että en ollut koskaan aiemmin lukenut Antti Tuomaista. En vaikka olen kuullut paljon kehuja hänen kirjoistaan. En vaikka olen useasti hypistellyt hänen kirjojaan. En vaikka olen jopa ostanut omaksi yhden hänen aiemmista kirjoistaan. Siispä nyt oli korkea aika korjata asia ja lukaista tuoretta Tuomaista!

Lääkäri istuu pöytänsä takana. Hän istuu siinä tänään ja vielä huomennakin ja ensi viikolla. Ajatus on voimakas ja hetkeä myöhemmin tiedän miksi se on tullut mieleeni. – Kuinka…, aloitan. Tällaisia asioita kysytään vain kerran elämässä, tajuan senkin. – Miten… Montako… Onko minulla… Kuinka paljon aikaa minulla on?

Antti Tuomaisen dekkari käynnistyy räväkästi, kun mies saa kuulla lääkärin vastaanotolla tekevänsä kuolemaa. Haminalainen 37-vuotias sieniyrittäjä. Pitkäaikaisen myrkytyksen uhri. Elinaikaa enää päiviä, korkeintaan viikkoja. Mutta kuka on myrkyttänyt hänet? Kuka on hitaasti mutta varmasti murhannut häntä?

Minun pulmani näyttävät olevan kahdenlaisia: niitä, jotka liittyvät elämääni ja niitä, jotka liittyvät kuolemaani. En ole koskaan aiemmin ymmärtänyt kuinka läheisesti ne liittyvät toisiinsa. Kuolema on kuin tiivistettyä elämää: siihen pakkautuu yhdeksi suureksi kysymykseksi se kuinka elämää pitäisi elää. Tai kuinka olisi pitänyt.

Oi miksi, oi miksi en ole aikaisemmin lukenut ihanaa Antti Tuomaista! Mies joka kuoli on niin hyvä! Yksi vuoden parhaimmista! En halua paljastaa Tuomaisen romaanin juonesta yhtään enempää kuin kirjan takakannessa kerrotaan, sillä tämä herskyvä ja traaginen dekkari kannattaa ehdottomasti kokea itse. Vauhdikas kertomus koukuttaa heti ensimmäisestä lauseesta lähtien ja vie lukijan täysin mukanaan. Mustaa huumoria, mainioita henkilöhahmoja, syvällisiä ajatelmia. Napakymppi!

Julkaistu vuonna 2016.
Kustantaja Like. 301 sivua.