Takaisin kotiin (Homecoming, suom. Hilkka Pekkanen) on australialaissyntyisen Kate Mortonin uunituore romaani. Kate Morton kuuluu niihin luottokirjailijoihin, jonka uusin teos päätyy aina poikkeuksetta lukulistalleni.

Romaanin päähenkilö on Australiasta kotoisin oleva, nykyisin Lontoossa asuva nelikymppinen Jess. Hän on saanut potkut toimittajan työstään ja yrittää nyt saada elantonsa freelancerina. Yllättäen Jess saa puhelun Sydneystä ja saa järkytykseen kuulla isoäitinsä joutuneen sairaalaan. Jess päättää pakata laukkunsa ja matkustaa synnyinmaahansa Australiaan. Isoäitinsä talonsa Jess alkaa uteliaana penkoa menneitä, oman sukunsa historiaa, ja Jess törmää ratkaisemattomaan rikosmysteeriin.

Takaumissa seurataan Percyä, joka tekee karmean löydön jouluaattona 1959. Turnerin perhe löytyy makaamasta kuolleina, vailla ulkoisia vammoja. Mitä oikein oli tapahtunut ja kuka oli syyllinen tähän tragediaan?

Takaisin kotiin ei ollut minulle mikään helposti lähestyttävä romaani. Iso joukko henkilöhahmoja ja aikatasosta toiseen hyppimistä. Pitkäveteistä ja puuduttavaa. En koskaan nukahda kirjaa lukiessani, mutta tämän seurassa alkoivat ajatukset harhailla ja silmäluomet lupsahdella.

Mutta kun sitkeästi jatkoin eteenpäin, tämä hidastempoinen romaani palkitsi minut lopulta upeasti avautuvalla maailmalla, tarkasti mietityillä yksityiskohdilla ja lumoavalla tarinalla. Takaumista pidin erityisen paljon.

Takaisin kotiin -romaanin on mainostettu olevan Kate Mortonin tähänastisista paras. Olen eri mieltä. Jos kirjaa pitää kahlata parisataa sivua ennen kuin lukijaa alkaa kiinnostaa, kirjassa olisi selvästi tiivistämisen tarvetta. Verkkainen tarina on kuitenkin Mortonille tyypilliseen tapaan kiehtova, lämminhenkinen, koskettava ja aivan ihana. Niinpä lukukokemus jäi selvästi plussan puolelle.

Otava, 2023
Suomennos Hilkka Pekkanen
Alkuteos Homecoming, 2023