Tulilahti – Tutkimuksia naismurhista on historian dosentti Teemu Keskisarjan tuorein tietokirja. Olen viime kuukausina kuunnellut true crimeä paljon podcastien muodossa, mutta kirjat tarjoavat usein syvällisempää pureutumista aiheeseen. Teemu Keskisarja onkin jälleen kerran tehnyt vakuuttavaa työtä. Keskisarja apureineen on perehtynyt KRP:n ja Kansallisarkiston asiakirjoihin sekä haastatellut ihmisiä.

Jyväskyläläiset parikymppiset ystävystykset Eine Nyyssönen ja Riitta Pakkanen lähtivät pariksi viikoksi pyöräretkelle Savoon ja Pohjois-Karjalaan heinäkuussa vuonna 1959. Kun tyttöjä ei alkanut kuulua takaisin, heidän läheisensä huolestuivat. Laajojen etsintöjen jälkeen tyttöjen ruumiit löydettiin Tulilahden leirintäalueen läheltä suohon kätkettyinä. Uhrien tavarat olivat piilotettuina kekseliäisiin kätköihin, polkupyörät upotettuina järven syvimpään kohtaan.

Tulilahden leirintäalueella Heinävedellä 28. heinäkuuta 1959 tapahtunut kaksoismurha on yhä selvittämättä. Tutkinnan edetessä poliisit ehtivät epäillä lähes kaikkia seudulla liikkuneita miehiä. Pääepäilty Erik Runar Holmström teki itsemurhan ennen oikeudenkäyntiä, eikä hänen osallisuudestaan murhiin saatu koskaan täyttä varmuutta. Moni seikka puhui Runarin syyttömyyden puolesta, mutta Runarin tultua pääepäillyksi poliisi hylkäsi muut tutkintalinjat. Tulilahden kaksoismurhan tutkinnanjohdossa ollut rikoskomisario Axel Skogman oli aiemmin epäonnistunut myös Kyllikki Saaren murhan selvittämisessä.

Tulilahden kaksoismurha ei valitettavasti ole ainoa laatuaan, vaan se on osa suomalaisten naisten kokeman väkivallan jatkumoa. Kirjassa esitellään 1920- ja 1930-luvulla tapahtuneita naismurhia. Tulilahden kaksoismurha lienee Suomen rikoshistorian tunnetuimpia tapauksia Kyllikki Saaren ja Bodominjärven murhien ohessa, joten on hienoa että Keskisarja esittelee kirjassaan myös vähemmän tunnettuja tapauksia. Kannaksella Kivennavalla paimentyttö haudattiin suohon, Jalasjärvellä piikatyttö koki karmean kohtalon, Lauttasaaressa tapahtui raaka kaksoismurha.

Tulilahti – Tutkimuksia naismurhista on kiinnostavaa luettavaa. Mainiota ajan, yhteiskunnan ja aikalaisten kuvausta. Kerronta on kuitenkin harmillisen poukkoilevaa ja tästä johtuen sekavaa. Kirjan lopusta löytyy kuvaliite.

WSOY, 2023