Haikaran valitus (The Heron’s Cry, suom. Annukka Kolehmainen) on toinen osa Ann Cleevesin uudesta dekkarisarjasta, jonka tapahtumat sijoittuvat englantilaiseen jokisatamakaupunkiin. Cleeves on aiemmin tullut tunnetuksi Shetlanti- ja Vera Stanhope -kirjoistaan. Cleevesin romaanien pohjalta on tehty televisiosarjoja.

Päähenkilö rikoskomisario Matthew Venn on joutunut perheensä hylkäämäksi lähdettyään Barumin veljeskunnan uskollisesta yhteisöstä. Äiti ei hyväksy Matthewin avioliittoa miehen kanssa. Matthewin mies Jonathan pyörittää Woodyardia, yhteisöllistä kokoontumispaikkaa, jossa on muun muassa taidekeskus, kahvila ja kehitysvammaisten päiväkeskus.

Pohjois-Devonissa on harvinaisen kuiva ja helteinen kesä, kun rikoskomisario Matthew Venn joutuu keskellä kimuranttia murhatutkintaa. Maaseudulla sijaitsevasta taiteilijakommuunista löydetään miehen ruumis. Mies on tapettu lasimaljakon sirpaleella. Maljakko on uhrin lasinpuhaltajatyttären tekemä, ja tytär sattuu olemaan Matthewin aviomiehen hyvä ystävä. Ja pian löytyy uusi ruumis.

Matthew Venn ei toistaiseksi vaikuta yhtä kiinnostavalta ja sympaattiselta päähenkilöltä kuin Shetlanti-sarjan Jimmy Perez. Juonikaan ei tällä kertaa ole aivan parasta Ann Cleevesiä vaan tuntuu ajoittain vähän sekavalta. Mutta tarinaan sisälle päästyäni Haikaran valitus tempaisi mukaansa ja osoittautui loppujen lopuksi ihan viihdyttäväksi dekkariksi. Taiteilijapiireihin tutustumisen ohessa ruoditaan muun muassa kuormittuneita mielenterveyspalveluja ja netin vaarallisia itsemurhafoorumeita.

⭐⭐⭐

Karisto, 2023
Suomennos Annukka Kolehmainen
Lukija Antti Eho
Alkuteos The Heron’s Cry, 2021


Kahden joen välissä -sarja:
1. Lokin huuto, 2022 (The Long Call, 2019)
2. Haikaran valitus, 2023 (The Heron’s Cry, 2021)