Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Yksi neljästä on uuden kotimaisen Terhi Nuora -dekkarisarjan avaus. Helsinkiläinen Petja Lähde on kirjailija, käsikirjoittaja, näyttelijä ja teatteriohjaaja.

Terhi Nuora on oikein mukava lisä suomalaisten dekkaripäähenkilöiden joukkoon. Miellyttävä ja empaattinen mutta silti myös sopivasti salaperäinen ja rosoinen. 47-vuotias Terhi Nuora on Helsingin väkivaltarikosyksikön ystävällinen rikostutkija, vanhempi rikoskonstaapeli ja taitava kuulustelija. Terhi on yksinhuoltaja, jonka poika Taneli on 20-vuotias erakko, omaan huoneeseensa ja tietokonemaailmaansa sulkeutunut. Terhin ja Tanelin välillä on kitkaa, eikä asiaa yhtään paranna se, että Terhi on päättänyt salata pojaltaan totuuden tämän isästä.

Petja Lähde kirjoittaa virkistävän kuvailevasti, elokuvamaisesti ja sujuvasti. Dekkarin juoneen sisälle pääseminen ottaa kuitenkin aikansa. Eri kertojaäänet, lyhyet luvut ja vaihtuvat tilanteet tuntuvat aluksi sekavilta, eikä kokonaisuuden ja yhteyksien hahmottaminen ole helppoa. Uusia henkilöhahmoja ehditään marssittaa esiin melkoinen joukko ennen kuin touhussa alkaa havaita jonkinlaisen punaisen langan.

Terhi Nuora ja hänen työparinsa Panu Tammi tutkivat kahta erikoista tukehtumiskuolemaa. Kontulalaisesta asunnosta löydetään kuolleena alaston mies, muovipussi päässään ja nippusiteet ranteissaan. Pieleen mennyt seksiakti vai julma henkirikos? Arabiarannasta asunnosta löytyy toinen kuollut mies, tukehtuneena oksennukseen. Liikaa alkoholia ja pizzaa vai sittenkin murha?

Poliisit yhdistelevät palasia turhan näppärästi, ja dekkari kärsii muutenkin uskottavuusongelmista. Loppuratkaisu ei oikein tunnu tyydyttävältä. Palikat eivät aivan loksahda omille paikoilleen, ja eräs seikka tuntuu juonen kannalta täysin tarpeettomalta kikkailulta.

Tykästyin kuitenkin niin paljon Petja Lähteen kirjoitustyyliin ja Terhi Nuoran hahmoon, että jään mielenkiinnolla odottamaan dekkarisarjalle jatkoa. Erityisesti Tanelin tulevaisuus kiinnostaa!

⭐⭐⭐

Gummerus, 2023