Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ruuti käynnistää uuden dekkarisarjan, jossa rikoksia ratkoo Lohjan poliisissa nuori rikosylikonstaapeli Mira Tulenheimo. Työparinaan hänellä on saksanpaimenkoira nimeltä Ruuti. Mira on Martikaisen aiemmista kirjoista tutuksi tulleen poliisi Hanna Vainion tytär. Martikaisen aiemmat dekkarit on kustantanut Myllylahti, mutta nyt kustantamoksi on vaihtunut Otava.

Lohjan Sammatissa sijaitsevan koirayhdistyksen tiloista löydetään surmattu mies. Rikosylikonstaapeli Mira Tulenheimo alkaa tutkia tapausta. Uhri oli intohimoinen eläinten oikeuksien puolustaja ja toimi varapuheenjohtajana yhdistyksessä, joka tuo Suomeen kulkukoiria ja etsii niille kodin.

Tiina Martikainen kuvaa uskottavan oloisesti poliisien tutkimuksia, mutta valitettavasti itse tapaus on enimmäkseen tylsä. Minua ei oikein missään vaiheessa alkanut kiinnostaa, kuka oli surmannut rescue-yhdistyksen varapuheenjohtajan. Koirat kuitenkin tuovat mukavan lisän dekkariin, ja Martikaisen teksti on miellyttävän helppolukuista. Loppuratkaisua en osannut etukäteen aavistaa.

Enpä muista aiemmin lukeneeni dekkaria, jossa käsiteltäisiin koirien salakuljetusta ja laitonta pentubisnestä. Eräiden arvioiden mukaan lemmikien salakuljetus olisi jopa kolmanneksi suurin järjestäytyneen rikollisuuden muoto Suomessa heti ase- ja huumekaupan jälkeen. Propsit Tiina Martikaiselle kiinnostavan ja tärkeän asian esiin tuomisesta!

⭐⭐

Otava, 2023