Vaeltavat vainajat on toinen osa Juha ”Hermo” Rautaheimon ja Sari Rainion luomassa Mortuí non silent -dekkarisarjassa. Viikko sitten luin sarjan ensimmäisen osan Vainajat eivät vaikene, ja olin niin vaikuttunut, että päätin saman tien ottaa lukuun myös tämän toisen osan.

Kylmänä maaliskuisena aamuyönä vuonna 2010 rikoskonstaapelit Tommi Pohjalainen ja Minna Perkola saapuvat rikospaikalle. Tattarisuon teollisuusalueella seisovan asuntovaunun oviaukossa retkottaa tuore vainaja. Pian poliisit saavat selville, että vaunussa viime vuodet asustellut erakko on julistettu kuolleeksi jo kymmenen vuotta sitten. Rikosylikonstaapeli Ville Karilan murharyhmä alkaa selvitellä vainajan taustoja, ja he alkavat epäillä puukotuksen liittyvän kymmenien vuosien takaiseen tragediaan.

Tattarisuon murhan tutkinnan ohessa yritetään solmia edellisessä kirjassa esiintyneen auervaaran tapauksen viimeisiä lankoja. Oikeuslääkäri Viola Kaario painiskelee tahollaan vakavan terveysongelmansa kanssa ja aiheuttaa käytöksellään huolta ystävälleen, rikosylikonstaapeli Ville Karilalle.

Vaeltavat vainajat on sarjan ensimmäisen osan tavoin miellyttävän rauhallinen, uskottava ja vakuuttava rikosromaani. Rikostutkintaa kuvataan autenttisen oloisesti, eikä raakuuksilla mässäillä. Tyylikäs, laadukas ja eheä dekkari!

Siltala, 2023

* * *

Mortuí non silent -dekkarisarja:
1. Vainajat eivät vaikene, 2021
2. Vaeltavat vainajat, 2023