Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kun vuosi vaihtuu (Ett gott nytt år, suom. Jaana Nikula) on ruotsalaisen Malin Stehnin ensimmäinen aikuisille suunnattu romaani. Aiemmin Stehn on kirjoittanut yli neljäkymmentä lasten- ja nuortenkirjaa.

Malin Stehnin Kun vuosi vaihtuu -perhetrilleri muistuttaa Liane Moriartyn mutta myös Mattias Edvardssonin romaaneja. Täydellisten kulissien takana muhii tuhoisia salaisuuksia, jotka repivät ystävyys- ja perhesuhteet rikki.

Nina ja Fredrik lähtevät poikiensa kanssa ystäväpariskunnan Lollon ja Maxin luokse juhlistamaan vuoden vaihtumista. Ninan ja Fredrikin 17-vuotias tytär Smilla jää kotiin, hän on saanut luvan pitää ystäviensä kanssa kotibileet. Nina on huolissaan ja katuu, että antoi tyttärelleen luvan bileiden järjestämiseen. Nina pelkää Smillan parhaan ystävän, Lollon ja Maxin tyttären Jenniferin saavan päähänsä tehdä jotain typerää. Ja yhtäkkiä kaikki muuttuukin painajaiseksi. 17-vuotias Jennifer katoaa.

Psykologisessa trillerissä on kolme kertojaääntä. Ninan ja Fredrikin lisäksi ääneen pääsee kadonneen Jenniferin epätoivoinen äiti Lollo. Tarinaa kuljetetaan eteenpäin pääasiassa nykyajassa, mutta silloin tällöin tehdään myös pieniä kurkistuksia menneisyyteen.

Kun vuosi vaihtuu on toimiva ja herkullinen trilleri. Ja niin koukuttava että valvoskelin kirjaa lukien aamuyölle saakka! Henkilöiden väliset suhteet, tunteet ja jännitteet ovat kiinnostavia. Stehn kuvaa uskottavasti Jenniferin katoamisen herättämiä tunteita, romaani tuntuu paikoitellen jopa ahdistavalta. Traaginen tarina on osin ennalta arvattava, mutta mehukkaita käänteitä ja teräviä koukkuja on silti riittävästi. Eikä loppuratkaisukaan pettänyt.

Kustantaja Otava, 2022. 411 sivua.
Alkuteos Ett gott nytt år, 2021.
Suomennos Jaana Nikula.