Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Juhlimaan tulkaa (Dagen är kommen, suom. Iina Quist) on seitsemäs ja samalla viimeinen osa Hagfors-sarjassa. Ruotsalaisen Ninni Schulmanin dekkarit sijoittuvat hänen lapsuutensa maisemiin Värmlandiin.

Isovanhempien luokse joulunviettoon matkustava perhe kohtaa perillä järkytyksen. Mummula on mullin mallin ja isovanhemmat löytyvät keittiöstä surmattuina. Miksi ihmeessä joku olisi halunnut tappaa iäkkään pariskunnan? Poliisit epäilevät aluksi, että kaksoismurhan syynä olisi pieleen mennyt ryöstö. Mutta hiljalleen poliiseille alkaa paljastua uusia seikkoja.

Pitkissä kirjasarjoissa parasta on tutut henkilöhahmot ja heidän elämänsä seuraaminen. Toimittaja Magdalena Hansson on toipunut masennuksestaan ja palannut takaisin töihin paikallislehteen. Poliisi Christer Berglundin puolison raskaus on viimeisillä viikoilla, pariskunta odottaa jännittyneenä esikoisensa syntymää. Poliisi Petra Wilander yrittää totutella elelemään yksin, haikailee kahta miestä ja haaveilee koiranpennusta.

Juhlimaan tulkaa on paksu, 590-sivuinen jouludekkari. Rikosjuonessa on melkoisesti joutokäyntiä, mutta se ei oikeastaan edes haitannut, vaan mielelläni luin Magdan, Christerin ja Petran kuulumisia. Kamalista rikoksista huolimatta Juhlimaan tulkaa on myös ihanan lämmin, kevyt ja jouluinen dekkari.

Ja tähän päättyy Hagfors-sarja. Haikea fiilis. Sarjassa on toki ollut omat heikkoutensa, mutta seitsemän kirjan myötä olen jo ehtinyt kiintyä Hagforsin väkeen. Jään kaipaamaan heitä. Toisaalta olen myös tyytyväinen, että Ninni Schulman ei venyttänyt kirjasarjaansa loputtomiin. Tähän on hyvä päättää Hagfors-sarja.

Kustantaja Tammi, 2022. 590 sivua.
Alkuteos Dagen är kommen, 2021.
Suomennos Iina Quist.

* * *

Hagfors-sarja:
1. Tyttö lumisateessa (Flickan med snö i håret 2010, suom. 2017)
2. Poika joka ei itke (Pojken som slutade gråta 2012, suom. 2018)
3. Vastaa jos kuulet (Svara om du hör mig 2013, suom. 2019)
4. Älä kerro kenellekään (Vår egen lilla hemlighet 2015, suom. 2020)
5. Tervetuloa kotiin (Välkommen hem 2016, suom. 2021)
6. Kun kellot seisahtuvat (När alla klockor stannat 2019, suom. 2022)
7. Juhlimaan tulkaa (Dagen är kommen 2021, suom. 2022)