Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Huutoon vastaa kaiku vain on turkulaisen kielten opettajan Ilona Tuomisen toinen trilleri. Viime vuonna ilmestynyt esikoisromaani Ja jollen sinua saa esitteli meille kolmekymppisen Riian, joka ajautui selvittelemään paloittelumurhia kaupunkimiljöössä. Tuomisen toisessa romaanissa ollaan ihan erilaisissa mutta yhtä hyytävissä tunnelmissa, Lapin jylhien maisemien ja katoamistapauksen äärellä.

Aamu ja Kiira ovat lähteneet neljän päivän vaellusretkelle syksyiseen Kevon luonnonpuistoon. Heti ensimmäisenä iltana he törmäävät yöpymispaikalla kuuden miehen polttariporukkaan. Miesten käytös tuntuu naiskaksikosta turhan päällekäyvältä ja jopa omituiselta, mutta onneksi naiset kulkevat eri suuntaan. Pian Aamu ja Kiira joutuvat huomaamaan, että heitä seuraa koko ajan kirkkaanpunainen piste.

Kun Aamuun ja Kiiraan ei ole muutamaan päivään saatu yhteyttä, molempien lähisukulaiset saapuvat Utsjoelle. Kiiran rikas ja vaikutusvaltainen suku vaatii poliisia järjestämään laajamittaiset etsinnät erämaassa. Kiiran juristiksi opiskellut serkku Cecilia toimii yhteyshenkilönä suvun ja poliisin välillä. Cecilia on suvun musta lammas, jolle jopa hänen oma äitinsä on kääntänyt selkänsä, mutta Kiiran kanssa Cecilia on läheinen.

Ilona Tuominen juoksuttaa trilleriään eteenpäin eri aikatasoissa ja eri näkökulmista. Välillä seurataan Aamua ja Kiiraa, jotka vaeltavat Kevon luonnonpuistossa. Välillä hypätään ajassa muutama päivä eteenpäin, seurataan Ceciliaa ja kadonneiden naisten etsintöjä.

Huutoon vastaa kaiku vain on tiheätunnelmainen trilleri, jonka yllättävät käänteet saivat minut lopulta suorastaan ahmimaan kirjaa. Plussaa Lapin kauniista, avarasta luonnosta joka kirjan edetessä alkaa tuntua tukalan ahdistavalta. Kiiran suvun käytös on yliampuvaa ja epäuskottavaa, enkä muutenkaan sulattanut ihan kaikkia kohtauksia, mutta tykkäsin silti Tuomisen kerronnasta. Miten upeaa että olemme saaneet Suomeen tällaisen uuden trillerikirjailijan!

Bazar, 2022. 350 sivua.
Kansi Satu Kontinen.

* * *

Ilona Tuomisen trillerit:
1. Ja jollen sinua saa (Bazar 2021)
2. Huutoon vastaa kaiku vain (Bazar 2022)