Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Saaliin sydän (Rovhjärta, suom. Antti Saarilahti) on uuden dekkarisarjan avaus. Ruotsalaiskirjailija Ulrika Rolfsdotter on koulutukseltaan sosionomi ja psykoterapeutti, ja hänellä on pitkä tausta sosiaalityön parissa. Annie Ljung -dekkarit sijoittuvat Pohjois-Ruotsiin Ådaleniin Ångermanlandin maisemiin, Rolfsdotterin omalle kotiseudulle.

Päähenkilö Annie Ljung työskentelee sosiaalityöntekijänä Tukholmassa ja auttaa väkivaltaa kokeneita naisia. Hän painiskelee omien kipeiden muistojensa kanssa ja on vannonut, ettei enää koskaan palaisi kotiseudulleen Ångermanlandiin. Soitto kotopuolesta saa hänet kuitenkin vastentahtoisesti matkustamaan pääsiäiseksi pohjoiseen. Annien muistisairas äiti oli löytynyt ulkoa harhailemassa vähissä vaatteissa, kylmissään ja sekavana.

Annien visiitti Ångermanlandissa venyy aiottua pidemmäksi, kun hänen serkkunsa seitsemäntoistavuotias tytär katoaa. Annie alkaa omin päin penkoa Sagan katoamista. Tietääkö Annien dementoitunut äiti jotain tärkeää?

Saaliin sydän on perinteinen skandidekkari. Päähenkilö jolla on kipeä menneisyys, traumaattisia muistoja. Pieni kylä ja sen nurkkakuntaiset asukkaat. Muistisairas äiti ja kadonnut tyttö.

Takakannen tekstissä lupailtiin, että dekkari on saanut inspiraationsa kansanuskomuksista ja että dekkarissa käsitellään nykypäivän noitavainoja. No, eipä sitä mystisyyttä kirjasta oikein etsimälläkään onnistu löytämään, ja noitavainoja käsitellään vain hyvin ohuesti. Saaliin sydän ei siis todellakaan lunastanut näitä takakannen tekstin herättämiä odotuksia.

Ulrika Rolfsdotterin Saaliin sydän käynnistyy hitaanlaisesti, mutta loppujen lopuksi tästä kehkeytyy ihan viihdyttävä, joskin kliseinen ja naiivi, dekkari. Päähenkilöstä en oikein pitänyt, Annie toimii jatkuvasti niin epäammattimaisesti ja idioottimaisesti. Ilmiselviä asioita pyöritellään ja arvaillaan sivukaupalla.

Kustantaja Tammi, 2022.
Alkuteos Rovhjärta, 2021.
Suomennos Antti Saarilahti. 368 sivua.