Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Rikotut on helsinkiläisen Tommi Laihon toinen romaani. Viime vuonna ilmestynyt esikoisromaani Uhanalaiset oli huikean hyvä dekkari, jota kehuin muun muassa vetävästä ja moniuloitteisesta juonesta sekä kiinnostavista henkilöhahmoista. Olikin siis erittäin iloinen yllätys, että Myllylahti muisti minua myös tällä Laihon toisella romaanilla!

Helsingissä Kalliossa ohiajavasta katumaasturista ammutaan kaksi ihmistä, huumerikoksista tuomittu laitapuolen kulkija ja sisustusfirman toimitusjohtaja. Poliisit uskovat, että huumerikollinen oli ampujien varsinainen kohde ja toimitusjohtaja pelkkä sivullinen uhri. Vanhempi rikostutkija Karita Haapakorpi on eri mieltä ja alkaa seurata omaa tutkintalinjaansa.

Samaan aikaan Karitan ystävän, somalitaustaisen psykiatrin Amina Rehmannin luo saapuu uusi asiakas. Nainen kertoo saaneensa kuulla jotain kamalaa ja on selvästi peloissaan. Mutta kesken terapiaistunnon Amina tekee kohtalokkaan virheen ja säikähtänyt asiakas pakenee.

Rikotut-romaanissa on monta rikkinäistä ihmistä jäytävine kipupisteineen. Palkkamurhaajaksi lapsesta saakka koulutettu ja kasvatettu mies on nyt alkanut pohdiskella uraansa. Rikostutkija Karita Haapakorpi säilöö ahdistusta sisälleen ja uppoutuu työhönsä. Psykiatri Amina Rehmann on hukassa itsensä kanssa. Aminan exä, tilastotieteilijä Juha Huhtala ei ole vieläkään toipunut heidän erostaan, potee tyhjyyden tunnetta ja on yhä sairauslomalla.

Laajasta henkilögalleriasta ja vaihtuvista näkökulmista huolimatta Tommi Laiho pitää langat taitavasti käsissään, ja dekkaria on helppoa lukea. Vaikka tapahtumat ovat synkkiä, romaanissa pilkahtelee ilahduttavasti lempeyttä, lämpöä, toivoa. Laiho ei sorru mustavalkoiseen ajatteluun, vaan pahoistakin tyypeistä löytyy jotain hyvää, inhimillistä.

Rikosjuonen ohessa Rikotuissa käsitellään monia teemoja ja tarjoillaan yhteiskunnallista kritiikkiä. Luokkaeroja ja elämän raadollisuutta. Arvottomuutta ja armottomuutta. Elämää ja kuolemaa. Mielenkiintoisesti Laiho on tuonut dekkariinsa mukaan myös uskonlahkoteemaa ja käsittelee aihetta virkistävästi, ei ihan siitä perinteisestä näkökulmasta.

Rikotut on monivivahteinen ja runsas dekkari, jossa kaikki elementit ovat melko hyvässä tasapainossa keskenään. Tarinan keskiössä on erilaiset ihmiset ja heidän kipuilunsa, samalla rikostutkinta rullailee hiljalleen mutta jouhevasti eteenpäin. Rikotut ei ole aivan yhtä hyvä kuin esikoisdekkari Uhanalaiset, mutta varsin kelpo dekkari tämäkin on. Jatkoa odottaen!

Myllylahti, 2022. 371 sivua.
Kansi Kimmo Kivilahti.

* * *

Tommi Laihon dekkarit:
1. Uhanalaiset (Myllylahti 2021)
2. Rikotut (Myllylahti 2022)