Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Sielunmurskaaja (Der Seelenbrecher, suom. Heli Naski) on Sebastian Fitzekin uusin suomennettu trilleri. Saksalainen Sebastian Fitzek tuli viime vuonna rytinällä suomalaisten trillerifanien tietoisuuteen, kun Bazar Kustannus alkoi suomentaa hänen piinaavan jännittäviä psykotrillereitään. Rajuja, raastavia, raivokkaita. Fitzek on totisesti saanut meidät kääntelemään kirjan sivuja vimmatusti ja nipistämään yöunistamme.

Potilas-trilleri sulki psykiatrisen sairaalan lukittujen ovien taa. Matkustaja 23 lähetti seilaamaan merellä hulppealla luksusristeilijällä. Ikkunapaikka 7A kiidätti ylös taivaalle, kilometrien korkeuteen, lentopelkoisena lentokoneeseen. Terapia viskasi myrskyiselle saarelle hyytäviin terapiaistuntoihin. Ja nyt Sielunmurskaaja esittelee makaaberin kiduttajan.

Sielunmurskaajaksi nimetty psykopaatti on kiduttanut kolme naista katatoniseen tilaan. Poliiseilla ei ole tekijästä muuta vihjettä kuin jokaisen uhrin käteen jätetty arvoituksellinen paperilappu. Kolmannen uhrin jälkeen Sielunmurskaaja katoaa jäljettömiin. Mutta sitten lumimyrskyn saartamalla yksityisklinikalla tapahtuu kauheita ja naispsykiatri löydetään katatonisena, kädessään paperilappu. Sielunmurskaaja on iskenyt jälleen.

Sebastian Fitzek tarjoilee jälleen kerran niin häiritsevän järkyttävää touhua, että useamman kerran kirjaa lukiessani päädyin miettimään, miksi ihmeessä luen vapaaehtoisesti jotain näin kammottavaa. Överiksi vedettyjä hirveyksiä, epäuskottavaa ja teennäistä. Ja kuitenkin ihan käsittämättömän koukuttavaa!

Sielunmurskaaja on Sebastian Fitzekin kirjailijauran alkupään tuotantoa, eikä tämä mielestäni ole parasta Fitzekiä. Klaustrofobinen, ahdistava, jännittävä, koukuttava. Mutta myös ajoittain sekava ja turhaan pitkitetty. Toteutus ehkä vähän onnahteli ja lopussa lässähti. Mutta pakkohan tätäkin on suositella Fitzekin faneille!

Kustantaja Bazar, 2022.
Alkuteos Der Seelenbrecher, 2008.
Suomennos Heli Naski. 316 sivua.

* * *

Bazarin julkaisemat Sebastian Fitzekin jännärit:
• Potilas (Der Insasse 2018, suom. 2021)
• Matkustaja 23 (Passagier 23 2014, suom. 2021)
• Ikkunapaikka 7A (Flugangst 7A 2017, suom. 2021)
Terapia (Die Therapie 2006, suom. 2022)
• Sielunmurskaaja (Der Seelenbrecher 2008, suom. 2022)