Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Alice Hartin kadonneet kukat (The Lost Flowers of Alice Hart, suom. Hanni Salovaara) on australialaisen Holly Ringlandin esikoisromaani. Kirjan julkaisuoikeudet on myyty yli 30 maahan, ja Amazon Prime Video on julkaisemassa kirjan pohjalta tehdyn televisiosarjan.

Alice Hartin kadonneet kukat on nuoren naisen kipeän kaunis kasvukertomus, jossa Australian luonto näyttelee suurta roolia. Kieltämättä kuvauksesta tuli mieleeni muutama viikko sitten lukemani Lizzie Pookin Helmenkalastajan tytär, mutta onneksi Alice Hartin kadonneet kukat kertoo aivan toisenlaisen tarinan.

Alice Hart on yhdeksänvuotias, kun hänen kontrolloiva isänsä ja ihana äitinsä kuolevat perheen talossa syttyneessä tulipalossa. Orvoksi jäänyt tyttö muuttaa vieraan isoäitinsä luo. Lohduttavat kirjat ja isoäidin kasvattamat kukat auttavat Alicea hiljalleen korjailemaan särkynyttä sydäntään. Mutta isoäiti salaa lapsenlapseltaan monia asioita, ja vuosia myöhemmin pettynyt Alice pakenee isoäitinsä luota.

Holly Ringlandin Alice Hartin kadonneet kukat on kauniisti kirjoitettu romaani täynnä hienoa symboliikkaa ja taianomaisuutta. Tässäpä on kirja, jota voi suositella niin lumoavien lukuromaanien, puhuttelevien kasvutarinoiden, kauniiden luontokuvausten kuin myös syvällisempien kertomusten ystäville.

Alice Hartin elämäntarina ei tosiaankaan ole helpoimmasta päästä, mutta samaan aikaan Alicen tarinassa on kuitenkin myös toiveikkuutta, ystävällisyyttä, lempeyttä. Lapsen kaltoinkohtelu, parisuhdeväkivalta, traagiset menetykset ja sydäntä riipaisevat surut nivoutuvat yhteen Australian villin ja viehättävän luonnon kanssa. Miten niin kamalista asioista voikaan kirjoittaa näin kauniisti!

Täyden viiden tähden tai edes neljän tähden romaaniksi tämä ei kuitenkaan yllä. Kirjan takakansiteksti paljastaa niin paljon, että Alice Hartin tarina ei onnistu tarjoamaan riittävästi yllätyksiä. Sävy on minun makuuni liian viihteellinen ja höttöinen, eikä tiivistäminenkään olisi ollut yhtään pahitteeksi.

Kustantaja Minerva, 2022.
Alkuteos The Lost Flowers of Alice Hart, 2018.
Suomennos Hanni Salovaara. 407 sivua.