Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Laakson varjo (Dalskuggan, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom) on toinen osa ruotsalaiskirjailija Viveca Stenin uudesta dekkarisarjasta. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat Åreen, pieneen 3200 asukkaan kuntaan, joka sijaitsee Åreskutan-tunturin juurella. Talvisin Åren tarjoamat talviurheilumahdollisuudet houkuttelevat kuntaan paljon lomailijoita.

Edellisen kirjan alussa dekkarisarjan päähenkilö Hanna Ahlander joutui jättämään työnsä Citypolisenissa. Petollinen avomies lähti toisen naisen matkaan, eikä Hannalla ollut enää kotia. Hanna pakeni Tukholmasta lepäilemään siskonsa loma-asunnolle Åreen, päätyi keskelle murhatutkintaa ja sai lopulta määräaikaisen ylikonstaapelin viran Östersundin vakavien rikosten osastolta. Hannan lähimmällä työkaverilla Daniel Lindskogillakaan ei ollut yksityiselämässään helppoa, Danielin avoliitto rakoili pahasti ja koliikkivauva valvotti öisin.

Nyt edellisen kirjan tapahtumista on kulunut vasta kaksi kuukautta, kun Hannaa ja Danielia työllistää taas vaativa murhatutkinta. Paikallisen urheilutähden pahoinpidelty ruumis löytyy lumesta tien varrelta. Media repii tapauksesta isoja otsikoita, ja poliisi on ymmällään. Miksi kukaan olisi halunnut murhata niin mukavan miehen?

Takaumissa seurataan Rebeckaa. Kristillinen lahko Elämän valo on saanut jalansijan Norjan rajalla syrjäisissä kylissä. Nuori Rebecka on haaveillut elämästä komean pastorin kuuliaisena rouvana, vaeltamisesta yhdessä käsikkäin Herran laaksossa. Avioparin yhteiselo ei kuitenkaan suju Rebeckan unelmien mukaan. Mutta miten Rebecca liittyy nykypäivän tapahtumiin?

Viveca Sten ei kuvaa raakuuksia kovinkaan yksityiskohtaisesti, mutta Rebeckan näkökulman myötä kirjassa on väkivaltaisia, ahdistavia hetkiä. Erilaisia uskonlahkoja on käsitelty skandidekkareissa niin paljon, että Rebeckankin tarina tuntuu jo monet kerrat aiemmin luetulta. Uskonnon varjolla julmasti toimivia miehiä ja alistettuja, muserrettuja naisia.

Laakson varjo on helppolukuinen ja viihdyttävä dekkari. Harmillisesti Viveca Sten paljastaa ihan liikaa heti kirjan alkupuolella, joten lukijan on helppo arvata loppuratkaisu.

Kustantaja WSOY, 2022.
Alkuteos Dalskuggan, 2021.
Suomennos Sirkka-Liisa Sjöblom. 472 sivua.
Kansi Ivi Piibeleht.

* * *

Åren murhat -sarja:
1. Lumen uhrit (Offermakaren 2020, suom. 2021)
2. Laakson varjo (Dalskuggan 2021, suom. 2022)