Tyttö maissipellossa – Anna Jokisen mysteerikuolema palaa ajassa yli sata vuotta taaksepäin. 24-vuotias keuruulaispiika Anna Jokinen katosi tanssien jälkeen Torontossa joulukuussa 1913, ja hänet löydettiin henkitoreissaan maissipellosta lähes kolme viikkoa myöhemmin. Anna oli ennen kuolemaansa sopertanut löytäjälleen jotakin, mutta tämä ei tietenkään ymmärtänyt suomea. Mitä Anna oli yrittänyt sanoa?

Annan arveltiin hypänneen väärien miesten matkaan, ja pian poliisi kertoi olevansa murhaajan jäljillä. Lopulta kuitenkin ilmoitettiin, ettei mitään rikosta olisikaan tapahtunut. Poliisin mukaan tyttö olisi vain eksynyt eikä tyhmyyksissään ollut osannut pyytää apua. Tästä huolimatta ruumiinavauspöytäkirjat julistettiin salaisiksi. Miksi? Mitä Annalle oli tapahtunut?

Toimittaja ja kirjailija Jenni Stammeier esittelee kuuntelijoilleen siirtolaisnaisten elämää 1900-luvun alun Pohjois-Amerikassa ja selvittelee Anna Jokisen mysteerikuolemaa. Eikä Anna suinkaan ollut ainoa tuohon aikaan karun kohtalon kokenut suomalaisnainen, vaan kirjassaan Jenni Stammeier kertoo monesta muustakin synkästä tapauksesta. Suomesta tulleet kielitaidottomat maalaistytöt olivat suurkaupungeissa haavoittuvaisessa asemassa.

Mielenkiintoinen ja laaja tietopaketti! Annan kuolemantapaus jää lopulta mysteeriksi, mutta pidin siitä, että Jenni Stammeier käy läpi lukuisia vaihtoehtoisia skenaarioita. Pidin myös siitä, että vaikka Anna on kirjan keskiössä, Stammeier kirjoittaa muistakin siirtolaisnaisista ja sen ajan rankasta elämästä.

Kustantaja Docendo, 2022.
Äänikirjan kesto 6 h 45 min.
Äänikirjan lukija Laura Hänninen.