Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Vajoama (Slukhål, suom. Kari Koski) on toinen osa ruotsalaisen Tove Alsterdalin kirjoittamassa Ådalen-sarjassa. Ensimmäinen osa Juurakko valittiin Ruotsin parhaaksi dekkariksi, lisäksi Juurakko sai parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille myönnettävän Lasiavain-palkinnon.

Syksyisen synkkiä maisemia, autioituneita taloja, metsittyneitä teitä, korppien raakuntaa. Ja kadonneita, karun kohtalon kokeneita miehiä.

Pohjois-Ruotsissa Jällivaaran Malmbergetissa aiotaan siirtää taloja pois rautamalmikaivoksen tieltä. Erään tyhjän talon kellariin on lukittu epäinhimillisesti parkuva mies.

Keski-Ruotsissa Offersjönin lähellä autiotalon kellarista löytyy nälkiintyneen miehen ruumis. Kuolleen miehen vasemmasta kädestä puuttuu kaksi sormea.

Dekkarisarjan päähenkilö Eira Sjödin on miellyttävän oloinen ja pätevän tuntuinen naispoliisi. Hän työskentelee konstaapelina Kramforsin poliisissa ja pääsee nyt mukaan Offersjönin tapauksen tutkintaan. Kolmekymppinen lapseton sinkku on huolehtinut dementoituvasta äidistään, mutta nyt äiti on muuttanut hoitokotiin ja Eira nauttii rauhasta, vapaudesta. Mieltä kuitenkin painaa vankilasta istuvan veljen kohtalo.

Olen kuullut Vajoamasta kahdenlaisia kommentteja, mutta minut tämä moniulotteinen dekkari onnistui imaisemaan mukaansa. Tove Alsterdalin kerronta on vivahteikasta ja terävänäköistä. Juoni ei etene niitä kaikkein ilmeisimpiä polkuja, ja loppuratkaisu on oikein tyydyttävä. Sarjan seuraavaa osaa odotellen!

Kustantaja Aula & Co, 2022.
Alkuteos Slukhål, 2021.
Suomennos Kari Koski. 354 sivua.

* * *

Ådalen-sarja:
1. Juurakko (Rotvälta 2020)
2. Vajoama (Slukhål 2021)