Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Tulit luokseni kutsumatta on Fiona ‘Elōnen (s. 1995) esikoisromaani. Kirjassaan ‘Elōne tarkastelee sitä, millaista on elää nuorena ruskeana äitinä 2000-luvun Suomessa. Kirjassa käsitellään muun muassa parisuhteen ja äitiyden haasteita, rasismia ja päihdeongelmia.

Tulit luokseni kutsumatta on niin ohut kirja, että kuvittelin lukaisevani tämän nopeana välipalana ja hyppääväni sitten kiireesti seuraavan kirjan pariin. Ohuudestaan huolimatta romaani on kuitenkin yllättävän syvällinen ja mieleenpainuva. Tätä ei todellakaan hotkaista pikaisena suupalana, vaan Fiona ‘Elōne antaa lukijoilleen paljon enemmän.

Romaanin päähenkilö on parikymppinen yksinhuoltajaäiti Ona. Aamulla hän on viemässä parivuotiasta lastaan päiväkotiin, kun hän saa tekstiviestin. Lapsen isä on päässyt vankilasta ja haluaa tavata heidät.

Nykyajassa seurataan kahden peräkkäisen päivän, torstain ja perjantain, tapahtumia. Välillä palataan ajassa taaksepäin, aina vuoteen 2004 saakka. Suurin osa takaumista sijoittuu vuosille 2016 ja 2017, jolloin Ona tutustuu Danieliin ja pari aloittaa myrskyisän suhteensa. Pieniä hetkiä, arkipäiväisiä kohtaamisia, rakkautta ja riitoja, iloja ja suruja.

Fiona ‘Elōnen teksti on väkevää, rikasta ja raikasta. Rankkaakin luettavaa mutta silti helposti lähestyttävää, aitoa ja humoristista. Tarkkanäköistä, arkista ja elämänmakuista. Hieno esikoisromaani.

Otava, 2022. 156 sivua.
Kansi Tuuli Juusela.