Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ennen kuin tulee pimeää on kolmas osa helsinkiläisen Elina Backmanin dekkarisarjassa, jossa toimittaja Saana Havas ja rikoskomisario Jan Leino uppoutuvat rikostutkimuksiin. Tällä kertaa Saana kiinnostuu parinkymmenen vuoden takaisesta tapauksesta ja matkustaa Lappiin.

Heinäkuussa 1998 seitsemäntoistavuotias Inga Weckman katosi Inarin Angelissa. Parin päivän kuluttua hänet löydettiin murhattuna.

Syksyllä 2019 selvittämätön rikos painaa yhä Ingan siskon mieltä, ja hetken epäröityään Saana lupautuu kertomaan podcastissaan Ingan tarinan. Inarin reissu tarjoaa Saanalle samalla mahdollisuuden tavata pohjoisessa asuvan isänsä. Saana lumoutuu Lapin luonnosta ja uppoutuu Ingan tapauksen tutkintaan.

Sitten kylältä katoaa jälleen seitsemäntoistavuotias tyttö, aivan kuten Inga parikymmentä vuotta sitten. Onko murhaaja iskenyt uudelleen?

Ennen kuin tulee pimeää on samantapainen kuin aiemmatkin Backmanin dekkarit. Tälläkin kertaa erityisesti kirjan alkupuolella on jonkin verran tahmeaa joutokäyntiä, ja juonessa on harmillisen paljon ennalta-arvattavuutta. Tarinassa on silti hyvää imua. Lyhyet kohtaukset ja vaihtuvat näkökulmat tuovat kerrontaan mukavasti tempoa. Kevyt ja helppolukuinen. Loppuratkaisussa olisin toivonut enemmän selittelyä, nyt taustat jäivät vähän hämärän peittoon.

Mahtavaa, että Elina Backman ei ole sijoittanut jokaisen dekkarinsa tapahtumia samalle pienelle paikkakunnalle, kuten niin monet kirjailijat tekevät. Backmanin ensimmäisessä dekkarissa tutkittiin murhia Hartolassa ja Suomenlinnassa, toisessa kirjassa kuljeskeltiin Lammassaaren upeassa miljöössä. Tässä kolmannessa dekkarissa matkustetaan kauas pohjoiseen saakka, Enontekiölle ja Inariin. Seuraavan Havas-romaanin tapahtumat sijoittuvat kuulemma saareen. Maisemien vaihtuminen on virkistävää. Vähän minun korvaani kuitenkin särähtää, että tässä kirjassa helsinkiläiset ja inarilaiset puhuvat melkeinpä samalla tavalla eikä heillä ole selvästi erottuvaa omaa murretta.

Otava, 2022. 416 sivua.
Kansi Elisa Konttinen.

* * *

Elina Backmanin dekkarit:
1. Kun kuningas kuolee (Otava, 2020)
2. Kun jäljet katoavat (Otava, 2021)
3. Ennen kuin tulee pimeää (Otava, 2022)